Vrhunska i orginalna jela u centru Sarajeva! Uživajte u restoranu Kolobara Han uz vaučer u vrijednosti 150 kuna za samo 90 kuna! Vaučer za 2 osobe vrijedi na kompletan asortiman hrane!

15 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!
Puna cijena 19,91 €
Ušteda 40%
Cijena 11,95 €

Restoran Kolobara Han je od povijesne važnosti u BiH, jer se više od 500 godina u njemu poslužuje autentična bosanska kahva! Donosioc kupona ostvaruje 30% popusta na proizvode u suvenir shopu Laus! Kupon je iskoristiv 25.11.'16.-28.02.'17.!

KOLOBARA HAN KROZ POVIJEST


Evlija Čelebija polovinom 17. stoljeća spominje 23 hana i tri karavansaraja u Sarajevu. Godine 1878. bilo ih je 50 u Sarajevu. 


Bilo je hanova koji su imali svoja naročita imena. Među njima je Kolobara u Sarajevu, Čardagija u Mostaru i slično. Han je po varošima često građen do hamama (javne banje) i za ovakve primjere zna i narodna pjesma.Počev od 1462. godine do prvih decenija 17. stoljeća nema skoro nijednog znamenitijeg vakufa bez hana. 

Hanovi su građeni ili u samoj čaršiji ili u njenoj neposrednoj blizini. Ima slučajeva da je građen i na periferiji grada (npr. Cicin han u Sarajevu). 


Ponuda uključuje: Voucher u vrijednosti 150 kuna za 90 kn za hranu u restoranu Kolobara Han. 

Donosioc kupona ostvaruje 30% popusta na proizvode u suvenir shopu Laus! Restoran ima predivno uređenu unutrašnjost te prelijepu teresu!

Među onim čaršijskim je iIsa-begov han odnosno Kolobara koji je podignut nešto prije 1462. godine kako se vidi iz vakufname Isa-bega Ishakovića (koji je bio Bosanski krajišnik i Bosanski sandžakbeg od 1464. do 1470. Godine. Podigao j u Sarajevu most preko Miljacke, jednu "banju", vodovod, musafirhanu, više mlinova na Miljacki, dvor ili saraj po kome je Sarajevo dobilo ime): "Za održavanje svojih zadužbina uvakufio je od svojih pravih mulkovnih posjeda sljedeće: Sve mlinove, koji se nalaze pod jednim krovom i jednu mezru iza navedenih mlinova koja se nalazi u spomenutom selu; banju i vodu za njene potrebe i ostatak vode od banje i han i dućane koji su sagrađeni u njemu."

"Kafane" nekih sarajevskih hanova od 18. stoljeća postale su stjecište buntovničkih jeničera, koji su tada bili u zadnjoj fazi svoga opstanka. Tri sarajevska trgovačka hana početkom 19. stoljeća držala su tri istaknuta jeničera. Kolobaru je držao Pinjo Bajraktar, Novi han Đul Mustafa (kasniji Đulov han), a drugi Novi han Ibrahimaga Morić (danas Morića han).

Kada bi stigao kakav nepodoban ferman iz Istanbula ili bujuruldija iz Travnika age sarajevske bi se skupile u Kolobaru na vijećanje šta će poduzeti protiv sultana ili vezira. To je zabilježila i narodna pjesma.Karavansaraje i hanove, kao zgrade razne građevne vrijednosti, uništavali su požar i zub vremena, ali oni su ponovo građeni i popravljani. Pouzdano se zna da je Kolobara gorjela 1697., 1788., 1831., 1842., 1852., 1937., 1992. i 2012. godine. U požarima je najviše stradavao gornji boj hana. U dvorištu Kolobare bio je i šadrvan (ukras dvorišta koji ima svrhu česme u prijevodu znači "veselo teče", i sastoji se od bazena i vodoskoka) koji je izgorio u požaru 9. jula 1842. godine zajedno sa još 2000 objekata u sarajevskoj čaršiji. Voda u Kolobaru je, vjerovatno, dolazila iz Isa-begovog vodovoda sa Bistrika, a koji je opslužiovao hamam i druge objekte. Osim toga, Kolobaru je vodom snabdijevao još i vodovod na Hrvatinu i Mošćanici. Izgradnjom modernog vodovoda nestalo je u dvorištu Kolobare stare česme, a bunar je zasut.


Kolobara je djelimično izgorjela 29. prosinca 1937. godine oko 8 sati uvečer, a sljedeće godine je potpuno srušena.


Kupon vrijedi u periodu 25.11.'16.-28.02.'17.