Ljubiteljima prirode Smart Travel priprema 1-dnevni izlet busom! Oduševite se zapanjujućim vidicima od kojih će Vam zastati dah i otkrijte ljepotu Premužićeve staze - samo 189 kn/osobi!

Super cijena 189 kn
Uštedi još 10 KN
Na ovu ponudu ostvarujete dodatnih 10 KN uštede koje će se pri plaćanju skinuti s Vašeg Osiguraj.me popusta. Newsletter i Osiguraj.me popusti se ne mogu kombinirati. Kliknite na ikonicu kao bi saznali na koji način ostvariti ove popuste.
Kupi

Kupon vrijedi ovisno o odabranoj opciji: 28.05. (rasprodano), 18.06.2022.

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje grupe u 06.15h ispred zgrade gradskog poglavarstva grada Zagreba, na Trgu S. Radića 1. Nakon upoznavanja grupe sa voditeljem putovanja, polazak u 06.30h prema najmlađem Nacionalnom parku u Republici Hrvatskoj – SJEVERNOM VELEBITU. Slijedi ugodna vožnja kroz Hrvatsku, sve do sjevernog dijela Parka. NP Sjeverni Velebit, osnovan 1999. godine, najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja. Tu se nalaze strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba – nalazište endemične biljke hrvatske sibireje, te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa, unutar kojega se nalazi i poznati Velebitski botanički vrt, proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Zbog svojih je vrijednosti NP Sjeverni Velebit postao dijelom Nacionalne ekološke mreže te je uvršten u prijedlog buduće mreže područja Natura 2000. 

NP Sjeverni Velebit je i član mreže Europskih destinacija izvrsnosti (EDEN), a zajedno s NP Paklenica i PP Velebit, uključen je u pet europskih pilot-područja u sklopu projekta Rewilding Europe. U pratnji stručne osobe, našu planinarsku turu započinjemo na Zavižanu, odakle ćemo krenuti na 16 km dugu turu do Planinarskog doma Alan. Premužićeva staza, izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća, pravo je remek djelo suhozidnog graditeljstva i svjedok umijeća stvaranja ljudske ruke. Projektirao ju je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Građena je u kamenu – suhozidu, te je položena tako da planinara na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Nakon otprilike dva sata stići ćemo do skloništa Rossijeva koliba, koje je dobilo ime po Ljudevitu Rossiju, strastvenom planinaru i istraživaču velebitske flore. Ovdje ćemo napraviti kraći predah i uživati u predivnom pogledu, i potom nastaviti prema PD Alan, do kojeg ćemo stići nakon cca 3h hodanja. Slobodno vrijeme za odmor. Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme i polazak prema Zagrebu. Slijedi ugodna vožnja, uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima.

Ponosni smo vlasnici certifikata: