Računalo je sporo...radi bez volje i više je tlaka nego užitak.. Super akcija čišćenja i ubrzavanja tvog kompa + zamjena termalnog gela i čišćenje prašine u računalu na području Rijeke uz 50% popusta!

2 prodanaNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Prašina je ubojica kompa i riješi je se još danas uz super cijenu, ubrzaj svoj stroj i samo uživaj...

Računalo sporo radi, stenje i više nije u cvijetu mladosti.... Ma muka ti ga je više i upaliti jer jednostavno rad na tvom kompu je više mučenje nego zadovoljstvo...

Neka reklama kaže da je internet toliko brz da film od dva sata pogledaš u jedan, a na tvom OLDTIMER stroju situacija je znatno drugačija jer film od dva sata gledaš četri i to uz nekoliko paljenja i gašenja te tonu prolivenih živaca... Ma rješi se problema jer treba ti DOKTOR i to Pc Doktor.

Dečki kažu da imaju najbolju opremu, da im niti jedan stroj nije problem, a svaki problem se rješava isti dan.

Pravo mjesto za Vaše računalo ima jednu, jedinu adresu, a to su PC DoktoRi koji će svaki vaš problem s računalom rješiti brzo i profesionalno uz puno pozitivne energije i korisnih savjeta.


Prašina – Ubojica Računala

Dok pleše pod zrakama sunca i tvori nakupine na našem pokućstvu ili ispod kreveta pitamo se odakle ta prašina zapravo dolazi i zašto se stvara svaki put opet i opet.

Što je zapravo prašina?

Čestice prašine zapravo su vrlo različitog sastava i gotovo je nemoguće jasno ih klastificirati, ali zasigurno znamo da otprilike 60 posto prašine potječe izvana – čine je čestice iz tla i zraka. Ostatak prašine je kućna prašina, a sadržava čestice iz tkanina, pokućstva, tepiha, odumrle stanice kože, dlaka kućnih ljubimaca te ostale čestice.

Prašina i Računalo

Da bi objasnili zašto prašina negativno utječe na Vaše računalo potrebno je prvo znati kako ono zapravo radi, odnosno kako se prašina nađe unutar njega. Svi otprilike znamo da je pregrijavanje opasno za računalo, ali zašto do njega zapravo dolazi?

Računalo ili Laptop sastavljeni su od različitih komponenti, a koje su opet proizvedene od različitih legura materijala.  Kao i kod automobila i kod računala uslijed korištenja – zagrijavanja i hlađenja dolazi do zamora materijala. Taj proces će biti puno dugotrajniji ukoliko materijali od kojih su proizvedene komponente imaju propisanu stabilnu temperaturu, odnosno ne pregrijavaju se, a samim time računalo će biti manje ugroženo od temperaturnih šokova.

Kućište računala ili laptopa građeno je tako da sukladno jačini komponenti osigura optimalno hlađenje unutrašnjosti. Najbitniji element u procesu hlađenja računala je kvlitetan i nesmetan protok zraka kroz isto. S jedne strane ventilatori uvlače hladan zrak, dok s druge strane izbacuju topal – nešto poput usisavača bez filter vrećice.

Vremenom korištenja na stjenkama računala nakuplja se prašina s početka priče, a najosjetljiviji dio je svakako hladnjak procesora. Procesor kao takav i nevezano za prašinu ima tendenciju grijanja pa je svakako potrebno voditi računa o tome da uvijek ima optimalno hlađenje. Kada se na ventilatoru hladnjaka procesora nakupi prašina često je moguće da isti prestane s radom ili radi vrlo bučno zbog nakupljne prašine na lopaticama ventilatora. Uz prestanak rada ventilatora, druga opasnost je začepljenje protoka zraka u rešetkastoj konstrukciji hladnjaka pa se procesor i uz ventilator koji radi nedovoljno hladi.

Prvi su na udaru kod dugotrajnog pregrijavanja najčešće elektrolitski kondenzatori, koji u određenim uvjetima mogu i eksplodirati unutar računala, no uglavnom onemoguće rad i prije nego što se to dogodi – računalo ili radi vrlo nestabilno ili ga nije moguće ni pokrenuti.
Isto tako na udaru se nalazi i „krvotok“ računala, odnosno napajanje istog jer i sam ima ventilator koji ga hladi. Nakupljena prašina na napajanju računala je izuzetno opasna jer precizne komponente računala su osjetljive na oscilacije u naponu, a nakupljna prašina može uzrokovati ozbiljne kvarove napajanja, a kao posljedica može nastati i strujni udar koje će oštetiti vitalne komponente računala do te mjere da ga je neisplativo popravljati.
Isto tako u opasnosti od pregrijavanja kao posljedica prašine je i grafička kartica koja je također sklona pregrijavanju ili nedovoljnom hlađenju kod zahtjevnih procesa - kao što su igranje igrica ili obrada grafike.

Laptopi i prašina

U posebnoj opasnosti su laptopi koji u puno manjem kućištu nego li stolna računala imaju složene komponente pa je i sam protok zraka osjetljiviji, a čišćenje teže i zahtjevnije. Ventilator laptopa je manji i osjetljiviji od velikih ventilatora u stolnim računalima, te služi za odvođenje topline koja se prikuplja na pasivnom hladnjaku.

Isto tako naše loše navike kod korištenja laptopa dovode do začepljenja puteva protoka zraka. Nije rijetkost da laptope držimo na krevetu ili površinama koje mu zatvaraju rešetkaste otvore za protok zraka što uzrokuje abnormalno pregrijavanje.
Posebnu pažnju treba obratiti na jeftinije modele laptopa koji imaju znatno lošije hlađenje od nekih skupljih modela. Laptopi su izrazito rizična skupina kod pregrijavanja izazvanog prašinom te ih je potrebno održavati i češće o stolnih računala. To se pogotovo odnosi na laptope koji rade u okruženjima s povećanom konce

Kako se zaštititi

Današnja moderna i skuplja kućišta imaju ugrađene razne filtere prašine, a isti se mogu i nadograditi na starija računala, međutim to nije razlog da svoje računalo barem jednom godišnje ne očistite od prašine. Kod pregrijavanja procesora računala prašina nije jedini faktor. Bitan faktor je i termalni gel koji stvara zonu između hladnjaka i procesora te omogućuje bolje hlađenje, a ima svoj rok trajanja.

U pravilu fizičko čišćenje računala uz zamjenu termalnog gela te vizualnu provjeru komponenti i konekcija, preporučamo jednom godišnje, a pogotovo kod računala koja se konstantno koriste i stoje na podu.
Takvim čišćenjem računala doprinosite trajnosti istoga i izbjegavate skupe popravke ili pregaranje računala.
I za kraj zapamtite da čisto računalo radi brže i stabilnije bez zamrzavanja i onih drugih malih iritantnih sitnica koje nam smetaju u svakodnevnom radu.

Usluga pokriva Rijeku i okolicu. Za lokacije preko 10km van Rijeke potrebna je nadoplata prema dogovoru.