Još od davne 1730. godine Erdutski vinogradi postali su inspiracija brojnim pričama i legendama, ali i najvećem vinogradu u jednom komadu u Hrvatskoj... Škola će se održati u subotu 15.07. s početkom u 10h, a traje 3 sata. Minimalan broj polaznika je 8, a maksimalan 20. Kupon vrijedi za 1 osobu i može se iskoristiti samo 15.07.2023. J
Erdutski vinogradi su jedna od najvećih hrvatskih vinarija koja baštini tradiciju vinarstva u Erdutu od izgradnje Starog podruma 1730. godine. Vlastiti vinogradi su smješteni uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom.
Simbol vinarije je Velika bačva, najveća drvena vinska bačva na svijetu u upotrebi sa zapremninom od čak 75.000 litara u kojoj odležava graševina. Na prekrasnoj lokaciji svog vidikovca uz Dunav, Erdutski vinogradi nude i tailor made događanja za grupe koje žele proslaviti svoja druženja na otvorenom i uživati u privatnosti lokacije u prirodi.
Erdutska vinska škola započinje obilaskom kompleksa Erdutskih vinograda koji uključuje: Stari podrum iz 1730. godine, dvorac Adamovich-Cseh, šetnja kroz tzv. klanter do vidikovca s pogledom na Dunav i Velika bačva (najveća drvena vinska bačva u upotrebi na svijetu kapaciteta 75 tisuća litara). Nakon obilaska kompleksa, polaznici Erdutske vinske škole se smještaju u svečanu dvoranu kapaciteta 40 osoba u dvorcu Adamovich-Cseh gdje se održava predavanje. Program i sadržaj predavanja je usmjeren vinskim početnicima s entuzijazmom i ciljem da im pruži osnovna praktična znanja i vještine koje će koristiti prilikom posluživanja i konzumacije vina u svom okruženju.
Sadržaj predavanja:
● način otvaranja boce i točenja/posluživanja vina, tipovi i kvaliteta čepa/tipovi vinskih boca
● na koji način ispravno otvoriti pjenušac
● tipovi otvarača
● na koji način se drži čaša i upoznavanje s tipovima vinskih čaša, ispravan odabir čaše za vino
● temperatura posluživanja vina, zašto je važno vino poslužiti na ispravnoj temperaturi
● dekantiranje vina, koja vina se dekantiraju te njegova svrha
● ispravan način skladištenja i čuvanja vina
● tipovi i podjela vina - Hrvatska i svijet
● pravila dobrog ponašanja za ljubitelje vina, ponašanje za stolom u restoranu prilikom posluživanja vina
● okus, miris, aroma vina, koje okuse i mirise nalazimo u raznim tipovima vina, na koji način vježbati osjetila; na koji način tražiti mirise i okuse vina
● osnove za sparivanje vina s hranom
Erdutsku vinsku školu vodi enolog Erdutskih vinograda, a čija vina osvajaju nagrade na Decanteru, Mundus viniju i ostalim prestižnim svjetskim i domaćim natjecanjima. Kušaju se isključivo vina marke Vina Erdut (7 etiketa). Neutralizatori su kruh i sir. Kao zakuska se služe kanapei i mali sendviči pripremljeni od tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka i šunka.
U idealnim uvjetima za uzgoj vinove loze, na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnut prema jugu, nalazi se najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj. Asortiman obuhvaća bijele i crne sorte vina, prepoznate na tržištu pod markom Vina Erdut, od kojih je najvažnija sorta graševina.
Od bijelih sorti, uz graševinu su tu i traminac, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling. Od crnih sorti, tu su cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka i zweigelt. Za svoja vina, Erdutski vinogradi osvajaju nagrade na Decanteru, Mundus viniju i drugim brojnim svjetskim i domaćim natjecanjima.