Prekrasan Velebit! Otkrijte čari ovog prekrasnog parka prirode i špilje Samograd 01.10.'17 uz jednodnevni izlet autobusom za samo 159 kuna po osobi!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Poučna staza “Terezijana” je jedan od najzanimljivijih dijelova PP Velebit. Obuhvaća dio istoimene austrougarske ceste, a svakom posjetitelju pruža upoznavanje sa životinjskim i biljnim svijetom Velebita, sa ljepotama krških fenomena te kulturnom i graditeljskom baštinom ovog kraja, kao i same Terezijanske ceste. Cesta Terezijana nalazi se na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske.


Program putovanja:

Polazak autobusa u 7:00 sati s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva u Zagrebu. Putovanje u pravcu Like. Dolazak u Gospić gdje se nalazi upravna zgrada PP Velebit. Susret sa stručnim vodičem. Slijedi multimedijalna prezentacija uz stručno tumačenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka. Odlazak autobusom prema ishodišnoj točki za obilazak poučne staze “Terezijana”. Riječ je o pješačkoj turi koja traje oko 2 sata, a obuhvaća dolazak do Oštarijskog ždrila nakon čega slijedi lagani uspon na vrh Debelu kosu. Uspon nije zahtjevan te ga mogu savladati i osobe slabije kondicije. Na vrhu se pružaju prekrasni vidici na Jadransko more i otok Pag s jedne, te dolinu Baških Oštarija s druge strane. 


Slijedi kraća šetnja hrptom Debele kose i dolazak do “Kubusa”, prijevoja Oštarijskih vratiju. Povratak prema autobusu. Slijedi odlazak u Gospić. Kraća pauza za osvježenje i odmor. Nastavak putovanja u smjeru Perušića. Dolazak u PEĆINSKI PARK GRABOVAČA, jedini takav park u Hrvatskoj. Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika te čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. 


Po dolasku u pećinski park, slijedi posjet špilji SAMOGRAD, jedinoj turističkoj špilji na području parka. Špilja se nalazi na brdu Grabovača, cca 800 metara od ulaza u park te je do samog ulaza u špilju potrebno savladati umjereno tešku uzbrdicu, olakšanu drveno-kamenim stepenicama. Obilazak špilje u pratnji stručnog vodiča (cca 1 sat). Nakon razgleda polazak prema Zagrebu. Uz kraću pauzu u povratku dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.