"Ljetovanje usred zime"! Crno Jaje i Nikal Vode Vas 8 dana na Cipar! Posjetite Nikoziju, Kireniju, Famagustu i Karpos, povratni let iz Ljubljane, 7 noćenja sa doručkom u hotelima 4*...za 1699kn/osobi!

6 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

GARANTIRANI polazak 08.12.2016.! U cijenu su također uključeni i transferi autobusima, vođenje na hrvatskom jeziku i izleti prema programu...


Ponuda uključuje: Nikal d.o.o - "ljetovanje usred zime" HOTEL 4*- Cipar - Nikozija, Kirenija, Famagusta, Karpos -GARANTIRANI polazak 08.12.2016. -  8 dana/7 noćenja već od 1699 kn!


Cijena uključuje: Let iz Ljubljane za  Cipar (Ercan) i natrag, 7 noćenja u hotelima s 4  zvjezdica, Doručak - švedski stol, Izleti prema programu,transferi autobusima, Vođenje na hrvatskom jeziku.

Cijena ne uključuje: Zrakoplovne pristojbe - 799 kn po osobi - OBAVEZNA NADOPLATA.

Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji: Paket putnog osiguranja 78 kn po osobi - uključuje zdravstveno osiguranje na destinaciji do 15.000€, osiguranje prtljage do 250€ i osiguranje od otkaza. 

Paket 7 večera iz ponude švedskog stola 799 kn/osobi.


ODMAH nakon kupnje kupona obavezna potvrda rezervacije sa KOD-om i ID-em kupna na br. tel.: +385 1 5556850, e-mail: info@nikal.hr.

PROGRAM PUTOVANJA:

CIPAR: Nikozija, Kirenija, Famagusta, Karpos

1. dan: Nikozija - Kirenija

Dolazak u zračnu luku Ercan u Nikoziji gdje će Vas dočekati naš pratitelj putovanja. Transfer do našeg hotela u Kireniji. Kirenija je jedan od najatraktivnijih gradova i najljepše obalno mjesto ovog otoka. Vaš pratitelj putovanja će Vas u hotelu još jednom pozdraviti uz piće dobrodošlice. Noćenje u Kireniji.


2. dan: Kirenija – GRATIS izlet za Vas!

Naš današnji izlet vodi Vas u veličanstveni srednjovjekovni planinski dvorac Sv. Hilarion kojeg svaki posjetitelj sjevernog Cipra jednostavno mora vidjeti. Nakon toga ćemo posjetiti samostan Bellapais koji se ubraja među najljepša remek djela gotske umjetnosti na Bliskom Istoku. Koliko je poznato, prvi redovnici koji su se ovdje nastanili bili su Augustinci. Ovi redovnici su 1187. godine morali pobjeći iz Jeruzalema kojeg je tada bio osvojio turski vladar Saladin. Nakon toga ćemo se odvesti do luke gdje ćemo razgledati impozantnu tvrđavu koja dominira na ulazu u luku. S ove fascinantne građevine pruža se prekrasan pogled na cijeli grad. U tvrđavi se također nalazi muzej starih brodova u kojem su izložene neke od najstarijih olupina brodova zajedno s teretima koje su prevozili. Mogućnost kupnje nakita.

3. dan: Poluotok Karpas – GRATIS izlet za Vas!

Na našem današnjem izletu razgledat ćemo poluotok Karpas. Putem ćemo prvo razgledati dvorac Kantara. Na nadmorskoj visini od 630 m na istočnom rubu Besparmak planine nalaze se ostaci ove veličanstvene utvrde iz 10. stoljeća. S ove utvrde pruža se nezaboravan i jedinstven pogled na cijeli poluotok Karpas, na doline i plaže ciparske istočne obale, na usamljene uvale duž sjeverne obale i na slikovito nanizane zelene planinske vrhove Besparmak planine. Slijedi daljnja vožnja do poluotoka Karpas kroz prekasan krajolik dina i uz nevjerojatno duge i osamljene pješčane plaže. Šetnja po poluotoku na kojoj ćete vidjeti i divlja krda magaraca, te posjet samostanu Sv. Andrije Apostola.

4. dan: Famagusta – GRATIS izlet za Vas!

Naš današnji izlet vodi nas u Famagustu, gradić koji se nalazi na istoku zemlje odmah sjeverno od „zelene linije“. Prije toga slijedi razgledavanje samostana Barnabe, u kojem pravoslavni stanovnici Cipra štuju svog sveca Barnabu koji je zajedno s Pavlom oko 50. g. obznanio novu vjeru. Stari grad Famaguste okružen je venecijanskim gradskim zidinama, dok se noviji dio grada proširio i izvan ovih zidina. Razgledat ćemo slavne gradske zidine, Othellov toranj i bivšu kraljevsku katedralu sv. Nikole. Na našem izletu posjetiti ćemo bescarinsku zonu sa proizvodima od kože i tepisima.

5. dan: Fakultativno: Pafos – Troodos (južni Cipar) s ručkom 

Danas ćemo na našem izletu posjetiti južni Cipar. Vožnja u smjeru Nikozije preko „zelene linije“ (Green line) na južnu stranu Cipra i daljnja vožnja preko planina Troodos prema Pafosu. Posjetit ćemo crkvu Ayios Paraskevi, razgledati slavne mozaike i kraljevske grobnice. Poslije toga slijedi slobodno vrijeme za posjet pitoresknoj luci u Pafosu. U poslijepodnevnim satima povratak preko Troodosa u Kireniju i noćenje. Uključen ručak u odličnom restoranu s lokalnim specijalitetima.

6. dan: Nikozija – GRATIS izlet za Vas!

Danas posjećujemo Nikoziju, glavni grad Cipra. Od 1974. godine Nikozija je granicom podijeljena na tursko-ciparski i grčko-ciparski dio. (Imat ćete mogućnost proći granicu i razgledati južni dio Nikozije). Prošetat ćemo uličicama starog grada Nikozije koji je još posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu. Šetnja do Venecijanskih bedema. Razgledati ćemo Venecijanski stup, te džamiju Arabahmet iz 17. stoljeća (koja nije uvijek otvorena). Na kraju pješačke zone dolazimo do jedne građevine koja izgleda kao crkva ali ima dva turska minareta, a radi se od džamiji Selimija. Ova je građevina izgrađena u 13. stoljeću kao katedrala Sv. Sofije, ali su je Turci 1570. godine pretvorili u džamiju. Nakon toga ćemo posjetiti dva karavan-saraja: Büyük Han i Kumarcilar Han iz 17. Također ćete imati mogućnosti i vrijeme za kupovinu lokalnih proizvoda.


7. dan: Slobodno vrijeme ili fakultativan izlet

Slobodan dan – ili prilika da se pridružite fantastičnom izletu. Noćenje u Kireniji.


8. dan: Povratni let

Transfer do zračne luke i povratni let.

 

 

Mjesta koja ćete posjetiti:

KIRENIJA

Ovaj romantični gradić se nalazi na sjevernoj strani otoka. Krasi ga bizantska tvrđava s koje se pruža spektakularan pogled na staru luku. Zbog svoj pozicije ispod planinskoga lanca, ugodna ljetna temperatura omogućuje da detaljno istražite lijepe gradske ulice, posjetite restorane ili uživate na netaknutim plažama.


FAMAGUSTA

Čarobni, srednjovjekovni gradić kojeg krase zidine, Othellov toranj, brojne palače i veličanstvena katedrala, nekoć je bio jedan od najbogatijih sredozemnih luka. Famagusta predstavlja jedan od razloga zbog kojih je sjeverni Cipar danas jedno od najposjećenijih područja na otoku. Dodatno će vas osvojiti zbog dugih pješčanih plaža i kristalno čistog mora.


KORISNE INFORMACIJE O ZEMLJI:

Sjeverni Cipar

Tirkizni sjeverni Cipar još se nije izgubio u mnoštvu turista i uspio je sačuvati svoju izvornost. Na svakom koraku iznenađuje autentičnošću, netaknutom ljepotom i kristalno čistim morem. Nudi brojne mogućnosti za opuštanje i pravi odmor, po danu i po noći. U živahnim gradovima krenite stopama povijesti ili uživajte u kupovanju; posvuda ćete sretati gostoljubive i ljubazne domaćine. Prema legendi Cipar je rodno mjesto prelijepe boginje ljubavi i ljepote, Afrodite. O njezinu rođenju postoji više priča, a prema najpoznatijoj, Afrodita se iz mora pojavila gola, iz jakobove kapice. Uto ju je odnio vjetar i za vrijeme putovanja prvo se zaustavila na malom otoku Kitera, južno od Peloponeza, a potom se vratila na Cipar. Priču o njezinu rođenju na slikarsko platno prenio je Botticelli, u svojem poznatom uprizorenju Venerina, odnosno Afroditina rođenja. Pečat burne prošlosti koja je podijelila otok danas je vidljiv u dvjema različitim kulturama. Otok je posebno poznat po bogatoj prirodi, po prelijepim raznovrsnim biljkama i svjetski poznatim glavatim želvama. Pozivamo vas da otkrijete bujan i lijep sjeverni dio Cipra i njegov istočni dio s arhitekturnim biserima iz antičkog doba. Ondje su i prekrasne plaže na kojima su u novije vrijeme niknula poznata odmarališta. Ona nude bogat izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život u pravom hollywoodskom stilu.

 

Pozivamo vas na Sjeverni Cipar

jer je zbog svoje netaknute prirode još neotkriveni biser Sredozemlja

jer će vas očarati otočki krajolik s prekrasnim plažama i tirkiznim zaljevima

jer morate okusiti tradicionalne kulinarske specijalitete

jer je idealno odredište za ljubitelje povijesti i kulture

jer možete upoznati dvije različite kulture

jer nudi velik izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život


O gradovima Cipra

Kirenija

Nekada malo ribarsko naselje razvilo se u popularnu turističku destinaciju na sjevernom dijelu otoka. Okružena je s jedne strane Mediteranskim morem a s druge strane kirenijskim planinama. Područje je poznato prvenstveno po biljnoj i životinjskoj raznolikosti - cvatnja orhideja na svakom koraku uz pjevanje na tisuće različitih zvukova egzotičnih ptica. Prošetajte ulicama Kirenije i otkrijte povijest posjetom kirenijskog dvorca sa svojim muzejem, koji je najstariji potonuli brod otkriven od strane slučajnih ronioca. Pijte pravu tursku kavu u jednom od mnogh kafića s pogledom na staru luku ili jednostavno uživajte u dugim plažama. Bez obzira zamislite svoj odmor, Kirenija će ispuniti svaku Vašu želju. Posjetite tirkizni raj -Kireniju!

Famagusta

Područje Famagusta smatra se jednim od najposjećenijih dijelova Sjevernog Cipra. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu otoka i ima kristalno prozirno tirkizno more i duge plaže. Najveći grad je Famagusta, što je naziv od "grad taoca", i pravo je povijesno blago. Famagusta je poznata po svojim zidinama koje krasi Othellov toranj. Grad je izgrađen na ruševinama bivšeg velikog kulturnog središta Salamine. Svakako vrijedi vidjeti morska vrata (Porta del Mare), jednog od ulaza u starom gradu.

Jeste li znali? 

Osim svoje bogate povijesti, grad je poznat kao omiljeno turističko središte sa širokim rasponom barova, restorana i trgovina. Ukratko, mogućnosti za zabavu i odmor nikada ne ponestane. Prošećite do najdublje marine na Cipru, uživajte u pogledu na okolna mjesta, pijuckajte kavu u popularnim kafićima i stvorite svoju priču o tirkiznoj zemlji Cipru.

 

GASTRONOMIJA

Ciparska kuhinja je izvorno mediteranska kuhinja, koja je veoma slična grčkoj kuhinji. Njena jedinstvenost stvara se pomoću maslinovog ulja, ljekovitog bilja i začina te podsjeća na azijsku kuhinju. Najpoznatiji specijaliteti koje vrijedi probati:

meze: tradicionalno ciparsko predjelo

feta: slani bijeli sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka;

tzatziki: osvježavajuće predjelo grčkog jogurta, krastavaca i začina

souvlaki: meso na ražnjićima ili kao sendvič (piletina, svinjetina ili janjetina)

musaka: slojevito jelo od janjetine, krastavca i rajčica

sheftalia: jelo od goveđeg mesa, luk, rajčica i začini

hummus: jelo od slanutka i sezam paste


KLIMA

Cipar ima pravu mediteransku klimu, gdje ljeto traje od svibnja do rujna. Glasi kao najtopliji mediteranski otok sa najmanje padalina. Ljeta su vruća i suha kada temperatura raste i više od 30° C, dok je zima blaga i kišna, traje od studenog do ožujka. Prosječan iznos oborina u Cipru obično ne prelazi 500 mm godišnje, najviše padalina pada od prosinca do veljače. Na najvišim vrhuncima Troodos planine često padne i snijeg, a može ostati do 50 dana godišnje. Cipar ima 340 sunčanih dana u godini što uzrokuje česte suše. Varijacije u temperaturi između dana i noći povećava se prema unutrašnjosti. Najvjetrovitiji mjesec je svibanj, zimi dominira jugo i jugozapadni vjetrovi, a ljeti pušu sjeverno i sjeverozapadni vjetrovi.