Odijelo ne čini čovjeka ali dobra kravata svakako popravlja dojam! Budite elegantni i birajte između uske ili široke kravate već od 129kn sa web shopa Kravata.hr! Sve kravate su ručno šivane!

1 prodanNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Prije kupnje kupona odaberite između 2 opcije kravata: uske ili široke kravate poliester po izboru sa web shopa Kravata.hr! Kupon vrijedi do 25.03.2017.!

Ponuda uključuje: Odijelo ne čini čovjeka ali dobra kravata svakako popravlja dojam - Kravata.hr. 


Prije kupnje kupona odaberite između 2 opcije kravata:

Opcija 1) uske kravate poliester po izboru sa web shopa za 129 kn!

Opcija 2) široke kravate poliester po izboru sa web shopa za 149 kn!


ODMAH po kupnji kupona preuzimanje na adresi: Donje Svetice 40, Zagreb uz prethodnu najavu na 01/ 2383 733 ili dostava na kućnu adresu uz KOD i ID kupona po primitku.

Sve kravate su ručno šivane!

Dostava je uključena u cijenu, unutar 5-7 radnih dana od slanja svih podataka za dostavu.

    

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.


Jeste li znali da je kravata, sveopći simbol uglađenosti i kultiviranosti, povezana uz Hrvate?


Oni su je, kao modni detalj, u 17. stoljeću raširili po Europi. Kravata je u početku bio naziv za rubac oko vrata po kojem su hrvatski vojnici bili prepoznatljivi, pa je godine 1667. ustrojena i posebna pukovnija «Royal Cravates», nazvana po Hrvatima.



Kravata kroz povijest

Riječ kravata dolazi od francuske riječi "croata". U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate", francuski pisac Francois Chaille, na sljedeći način govori o kravati:


"... Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu. ..."


Dan kravate


Počasna satnija Kravat-pukovnije na Dan kravate 18. listopada 2012.

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate.[1] Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.[1]


Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada.[2][3][4] Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.