Poučna staza “Terezijana” je jedan od najzanimljivijih dijelova PP Velebit. Obuhvaća dio istoimene austrougarske ceste, a svakom posjetitelju pruža upoznavanje sa životinjskim i biljnim svijetom Velebita, sa ljepotama krških fenomena te kulturnom i graditeljskom baštinom ovog kraja, kao i same Terezijanske ceste. Cesta Terezijana nalazi se na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske.


Program putovanja:

Polazak autobusa u 7:00 sati s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva u Zagrebu. Putovanje u pravcu Like. Dolazak u Gospić gdje se nalazi upravna zgrada PP Velebit. Susret sa stručnim vodičem. Slijedi multimedijalna prezentacija uz stručno tumačenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka. Odlazak autobusom prema ishodišnoj točki za obilazak poučne staze “Terezijana”. Riječ je o pješačkoj turi koja traje oko 2 sata, a obuhvaća dolazak do Oštarijskog ždrila nakon čega slijedi lagani uspon na vrh Debelu kosu. Uspon nije zahtjevan te ga mogu savladati i osobe slabije kondicije. Na vrhu se pružaju prekrasni vidici na Jadransko more i otok Pag s jedne, te dolinu Baških Oštarija s druge strane. 


Slijedi kraća šetnja hrptom Debele kose i dolazak do “Kubusa”, prijevoja Oštarijskih vratiju. Povratak prema autobusu. Slijedi odlazak u Gospić. Kraća pauza za osvježenje i odmor. Nastavak putovanja u smjeru Perušića. Dolazak u PEĆINSKI PARK GRABOVAČA, jedini takav park u Hrvatskoj. Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika te čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. 


Po dolasku u pećinski park, slijedi posjet špilji SAMOGRAD, jedinoj turističkoj špilji na području parka. Špilja se nalazi na brdu Grabovača, cca 800 metara od ulaza u park te je do samog ulaza u špilju potrebno savladati umjereno tešku uzbrdicu, olakšanu drveno-kamenim stepenicama. Obilazak špilje u pratnji stručnog vodiča (cca 1 sat). Nakon razgleda polazak prema Zagrebu. Uz kraću pauzu u povratku dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.