Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Male i Velike Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. NP Paklenica prostire se na južnim obroncima Velebita, a obuhvaća najočuvaniji i najveći šumski kompleks na području Dalmacije. Upravo autohtona šuma crnog bora prepoznatljivo je obilježje ovog parka, ali mu je ona podarlila i ime – od smole crnog bora, tzv.pakline, dolazi ime Paklenica….

PROGRAM PUTA

Polazak autobusa u 6:00 sati s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva u Zagrebu. Putovanje u pravcu Dalmacije. Dolazak u Starigrad, ishodišnu točku za posjet NP Paklenica. Odlazak do ulaza u Veliku Paklenicu. Slijedi pješačka tura obilaska kanjona Velika Paklenica koja traje oko tri sata, a obiluje brojnim zanimljivostima: paklenički mlinovi, krške pojave, flora i fauna, stijena Anić kuk… Dolazak u jedinu, na prostoru Parka, za posjetitelje uređenu špilju – MANITU PEĆ. 

Špilja oduševljava bogatstvom svojih brojnih špiljskih ukrasa, ali i bogatstvom podzemne faune. Razgled špilje u pratnji vodiča u trajanju od cca 30 min. Slijedi nastavak pješačke ture odlaskom do Lugarnice, šumarske kuće, danas ugostiteljskog objekta, gdje je predviđena pauza za ručak i osvježenje. U dogovoreno povratak prema autobusu. Odlazak u posjetiteljski centar “Podzemni grad Paklenice”. Razgled. Polazak prema Zagrebu u kasnim poslijepodnevnim satima. U zaseoku Marasovići uprava Parka otkupila je staru kamenu kuću u kojoj je postavljena prekrasna etno-postav, koja sadrži dio sačuvanih kućanskih, stočarskih, poljodjelskih i drugih pribora, alata i namještaja, a koji čuvaju bogatu prošlost i način života ljudi ovog kraja. Ovisno o želji grupe i radnom vremenu etno kuće, mogućnost kraćeg zaustavljanja. Uz kraću pauzu u povratku dolazak na mjesto polaska večernjim satima.     

Obilazak kanjona Velika Paklenica traje oko šest sati (uključujući pauzu za ručak – preporučamo ručak ponijeti u torbi). Obilazak je pješačkog karaktera s povremenim težim usponima.  Za obilazak je potrebna odjeća i obuća koja je prilagođena boravku u prirodi i hodanju po neravnim stazama – odjeća za slobodno vrijeme te udobne i čvrste tenesice ili planinarske cipele. Preporučamo štapove za hodanje i pokrivalo za glavu kao zaštitu od sunca. Temperatura u špilji Manita peć kreće se oko 9 stupnjeva Celzijusa. Kalkulacija aranžmana rađena je na bazi min.40 osoba te u slučaju manjeg broja putnika agencija zadržava pravo korekcije cijene ili otkaza putovanja.  Ostali uvjeti prema Općim uvjetima i uputstvima agencije Autoturist-park.