Premužićeva staza, sagrađena 30 - ih godina prošlog stoljeća, nazvana je po svom osnivaču i graditelju Anti Premužiću, šumarskom inžinjeru i poznatom graditelju velebitskih puteva.

Njezinom izgradnjom omogućen je pristup najnepristupačnijim, ali i najljepšim velebitskim predjelima, dotad poznatim samo malobrojnim sikusnim planinarima…. Rožanski kukovi su jedinstven splet stjenovitih kukova, fantastično carstvo krša, a prolazak Premužićevom stazom kroz Rožanske kukove predstavlja najljepši planinarski doživljaj u Hrvatskoj!


PROGRAM IZLETA: 

Polazak autobusa u 7:00 sati s južnog parkirališta zgrade Gradskog poglavarstva u Zagrebu. 

Ugodno putovanje u smjeru Otočca te dalje prema Krasnom i Zavižanu. Po dolasku na Zavižan slijedi šetnja vrlo popularnom dionicom Premužićeve staze, i to od Zavižana (prolazimo pored botaničkog vrta) do planinarskog doma Alan. Imat ćemo priliku uživati u prekrasnom pogledu na more i otoke Kvarnerskog zaljeva te na vrhove Sjevernog i Srednjeg Velebita. Nakon cca 2 i pol sata hodanja dolazimo do Rossijeve kolibe, planinarskog skloništa s krasnim vidikom na otok Rab, a nazvano po strastvenom planinaru i istraživaču velebitske flore Ljudevitu Rossiju. Iza Rossijeve kolibe započinje najupečatljiviji dio staze koji se probija kroz samo središte veličanstvenih Rožanskih kukova. Uživanje u ovom originalnom stjenovitom prostranstvu koje se sastoji od 50-ak kamenitih vrhova preko 1600 metara, raspoređenih bez ikakvog reda i smjera! Nakon odmora i osvježenja povratak nastavak planinarenja prema Alanu. Po dolasku u planinarski dom (cca 2,5 sati hodanja od Rossijeve kolibe do Alana) slobodno vrijeme za odmor i okrijepu. Polazak prema Zagrebu je predviđen oko 18:00 sati. Dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.


Za obilazak Premužićeve staze preporučamo obuću koja je čvrsta i udobna za hodanje po neravnim terenima. Preporučamo ponijeti štapove za hodanje, hranu u torbi, dovoljno tekućine, šešir za zaštitu od sunca te slojevitu odjeću.