[PAKOŠTANE] Neponovljiv doživljaj povijesti i luksuza! 2 dana i 1 noćenje s doručkom u Hotelu Mašković Han nedaleko od PP Vransko jezero, brusketi i čaša vina za dvoje već od 499 kuna!

2 prodanaNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Budite dio srednjovjekovne priče i osjetite dašak prošlosti! Prije kupnje kupona odaberite željenu opciju uz 1 ili 2 noćenja s doručkom, brusketi i čaša vina za dvoje! U cijenu su uključene besplatne karte za Park prirode Vransko jezero!

Izgradnja Mašković Hana započela je 1644. godine po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote.

Han je trebao biti ljetnikovac/rezidencija samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao raskošna monumentalna i moderna građevina koja bi imala svu potrebnu udobnost, uključujući i tursko kupatilo – hamam.

U izgradnju su uložena značajna novčana sredstva, te je na njemu radilo čak 500 radnika dnevno.

1645. godine Mašković sa 60 000 ratnika osvaja Kretu, a plemenitost koju je ukazao prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima uzdiže ga među najuzornije ratnike svih vremena, ali izaziva bijes sultana koji ga poziva na dvor gdje Mašković biva smaknut.

Njegova tragična sudbina ostavlja trag i na Hanu koji nije dovršen u planiranom nego u mnogo skromnijem obliku.

SMJEŠTAJ

14 dvokrevetnih soba (10 soba sa francuskim ležajem i 4 sobe sa razdvojenim krevetima – twin ležajevi) i 2 de luxe apartmana.

Sobe i apartmani raspolažu sa SAT TV, kupatilom (svako kupatilo ima fen, šampone za tuširanje i kosu), sef, mini bar, klima.

Sve dvokrevetne sobe su veličine 21 m2, dok su apartmani 40 m2.

RESTORAN / GASTRO PONUDA

Restoran se nalazi na mjestu nekadašnje džamije i njezin je prepoznatljiv vanjski izgled. Isto tako, unutrašnjost restorana sadrži očuvane elemente džamije (utori u zidovima koji su nekad služili za galeriju, lukovi oko prozora i vrata itd.).

Ideja i filozofija gastro ponude je u svježim, sezonskim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih dobavljača. Zastupljene su mediteranska i orijentalna kuhinja.

SUVENIRNICA I VINOTEKA

Suvenirnica i vinoteka nude odličnu ponudu suvenira i vrhunskog vina. Posjetiteljima su na raspolaganju brojni i raznoliki proizvodi budući da je osim samih suvenira u ponudi i veliki i bogat izbor vina, maslinovog ulja i proizvoda lokalnih proizvođača koji svoj prerađivački proces baziraju na tradicionalnim metodama i od organski uzgojenih sastojaka karakterističnim za mediteransko i lokalno podneblje.

MUZEJ

U sklopu objekta nalazi se muzej sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Većina artefakata pronađena je podvodnim arheološkim istraživanjima u današnjoj luci Pakoštane . Zbirka započinje artefaktima iz prapovijesti, zatim slijedi antička zbirka koja je ujedno i najbrojnija. Ona donosi različite predmete svakodnevne upotrebe od brojnih posuda i čaša pa sve do uljanica (lampi). U zbirci iz srednjeg i novog vijeka mogu se vidjeti razni nakiti koji su pronađeni na arheološkom lokalitetu Crkvine koje se nalazi uz Vransko jezero. Tu su također i brojni ulomci keramike te novci kao temeljni sustav trgovine. Iz turskog razdoblja ističu se dijelovi nadgrobnih spomenika i topovska kugla koji su pronađeni u samom Hanu tijekom obnove.

Osim postavke izloženih predmeta, pružamo usluge stručnog vođenja i edukacije posjetitelja o početnoj ideji i nastanku Mašković Hana kao i ostalim povijesnim zanimljivostima mjesta Vrane.

BICIKLIZAM

Na vranskom području nalaze se uređene biciklističke staze, a međusobno se razlikuju težinom i krajolikom kroz koji prolaze te su zajedno duge nekih 50 kilometara. Kod izbora rute svakako pažnju treba obratiti na fizičku spremnost i iskustvo i prema tome odabrati kojom stazom ići. Izbor je velik pa se na biciklu može uživati i kao početnik i kao iskusni biciklist. Najčešća ruta kojom se kreće počinje u mjestu Vrana kod mjesne crkve, zatim ide preko malog brda Majdan te nastavlja sjevernom obalom Vranskog jezera. Ruta je ujedno najljepša, ali i najzahtjevnija pa se savjetuje dobro planiranje prije polaska. Staza prolazi i preko vidikovca Kamenjak odakle se pruža nezaboravan pogled na čitavo jezero, obalu i otoke i idealna je lokacija za predah. Nastavlja se do Prosike, kanala koji spaja jezero i more te se zatim kreće kroz maslinike.

Osim staza koje obuhvaćaju područje Vranskog jezera, tu su i brojne druge koje idu u smjeru Biograda i Zadra pa se na dva kotača može odlično istražiti čitavo okolno područje.