Uživajte u domaćim specijalitetima iz Podravine i opustite se u moderno opremljenom wellness & spa centru hotela Picok 4 u Đurđevcu*! Čeka Vas Martinjska večera uz živu glazbu, ceremonija krštenja mošta i bogati prigodni meni! Kupon je iskoristiv samo u terminu Martinja 09.-11.11.18.

11. studenoga dan je vina, dan kad se, prema ceremonijalu zapisanom u "Križevačkim štatutima" iz 14. stoljeća, mlado vino krsti u pravu vinsku kapljicu. 

Legenda o Martinju

Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Prema legendi, njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. 

Prema narodnim vjerovanjima, Martin je trebao postati biskupom, ali on se protivio tome. Pred samim imenovanjem, Martin se sakrio među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem! Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska "kao kazna". 

Prilikom te ceremonije, u Zagorju se najčešće izgovaraju ovi stihovi: 

"Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal".

Opustite se u moderno opremljenom Wellness & SPA centru hotela Picok 4*, jedinstvenoj oazi mira i relaksacije usred netaknute podravske prirode. 

Hotel Picok**** smješten je u gradu Đurđevcu, u podravskoj nizini, između dvije prirodno-geografske cjeline; između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave.

Za potpuno opuštanje i relaksaciju čeka Vas moderno opremljen Wellness & SPA centar Hotela Picok****. Uživajte u hotelskom bazenu (180 m2, 25°C). Unutrašnjost bazena s ručno oslikanim svodom i zidovima te upotpunjena je s puno danjeg svjetla za potpuni doživljaj kupanja. 

Hotel nudi i parnu, finsku i infracrvenu saunu koje će Vam pomoći do kraja opustite i riješite nagomilanog stresa, a u relax zoni Vas očekuju osvježavajući čajevi.

Smještajni kapacitet je 200 kreveta, odnosno 74 dvokrevetne sobe, 4 suite-a i dvije posebno uređene sobe za osobe sa invaliditetom

Sve sobe su klimatizirane opremljene TV i satelitskim prijemnikom, telefonom s direktnom linijom, wirelless internetom, sefom i mini barom s bogatom ponudom pića. Kupaonice su opremljene tuš kabinama ili kadama, sušilom za kosu, ogrtačem za wellness i papučama.

Zanimljivo ime hotel je dobio po Legendi o Picokima, događaju iz 16. stoljeća,točnije 1552. god kada se domišljatost i hrabrost Đurđevčana u dugotrajnoj borbi protiv turskog nasilnika Ulama-bega isplatila jer su iz topa na njih ispalili pjetlića, picoka. Dogodilo se to na mjestu Staroga grada, koji je nastao usred močvare na uzvišenom pješčanom humku, baš u blizini hotela koji zrači Podravinom od samoga ulaska. 

Taj događaj živi i danas jer se već 40 godina krajem lipnja uprizoruje u sklopu manifestacije ‘’Picokijada’’, a Đurđevčani već stoljećima nose naziv ‘’Picokima’’.