[SESVETE] Kontrolirajte zdravlje i izbjegnite gužve! Testiranje hormona štitnjače T3, T4, TSH ( ili TSH, f T3, f T4 ) u poliklinici ANALIZA LAB uz 50% popusta za 90 kuna!

106 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Crno Jaje u suradnji s ANALIZOM LAB Vas poziva da uz uštedu obavite kontrolu svojeg zdravlja! Izbjegnete beskonačno čekanje i gužve u bolnicama. Zdravlje je najbitnije, a o važnosti ovog testiranja se svakodnevno govori! Kupon se može iskoristiti do 20.04.2019.!


Trijodtironin (T3) je hormon štitnjače koji nastaje iz tiroksina (T4) u ciljnim organima (primarno u jetri). Većina T3 je u krvi vezana za proteine plazme i to najviše na globulin koji veže tiroksin (TBG) i manje na prealbumin i albumin. Vezivanje na ove proteine je toliko snažno da samo 0,3% od ukupnog T3 je prisutno u krvi u slobodnom obliku. Jedino ta slobodna frakcija predstavlja fiziološki aktivan hormon. Cirkulacijom dolazi do ciljnih organa gdje se veže za receptore stanica i ispoljava svoje djelovanje. T3 je 4-5 puta biološki aktivniji od T4.

Visoke vrijednosti ukupnog ili slobodnog T3 mogu ukazivati na povećanu aktivnost štitnjače (hipertireoidizam), dok niske vrijednosti mogu ukazivati na sniženu aktivnost štitnjače (hipotireoidizam).

Tireotropin odnosno hormon koji stimulira štitnjaču (TSH) stvara hipofiza, žlijezda smještena na bazi mozga. TSH stimulira sintezu i lučenje metabolički aktivnih hormona štitnjače, tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). T4 i T3 reguliraju različite biokemijske procese u organizmu neophodne za normalan rast i razvoj te metaboličke i neurološke funkcije.

Povišene razine T3 i T4 inhibiraju lučenje TSH iz hipofize putem mehanizma negativne povratne sprege. Utvrđeno je da somatostatin i dopamin također koče lučenje TSH iz hipofize, što upućuje na činjenicu da hipotalamus može imati i stimulativno i inhibitorno djelovanje na sintezu i lučenje TSH iz hipofize.

Poremećaj u bilo kojem segmentu regulacije hipotalamično-hipofizno-tireoidne osovine može prouzrokovati smanjenju (hipotireoza) ili pojačanu sintezu (hipertireoza) T3 i/ili T4.

T4 (tiroksin) - ukupni i slobodni

Tiroksin (T4) je hormon kojega se stvara isključivo u štitnjači. U krvi je vezan za proteine plazme: TBG (globulin koji veže tiroksin), prealbumin i albumin. T4 je 10 - 20 puta jače vezan za TBG pa je njegova slobodna frakcija, koja je ujedno i jedina biološki aktivna, u krvi zastupljena manje od 0,1%.
Fiziološke ili patološke promjene vezne sposobnosti TBG utječu na razine T4 što znači da će kod povišenog TBG-a i razine T4 biti povišene i obrnuto.

Mjerenje razina T4 u krvi klinički se već odavno koristi kao pomoćna dijagnostička pretraga kod procjene stanja štitnjače.