Imate problema sa bubrežnima kamencima? U poliklinici Sveti Nikola izliječite se učinkovitom ESWL metodom za 1 osobu, te noćenje s doručkom za 2 osobe u Hotelu Istra**** uz 50% popusta!

1 prodanNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Poliklinika Sveti Nikola u Varaždinu pruža mogućnost liječenja bubrežnih kamenaca pomoću ekstrakorporalne litotripsije udarnim valovima koja je neinvazivna metoda liječenja kamenaca u bubrezima i gornjem dijelu mokraćnih puteva! Odstranite bol!

Ponuda uključuje:

ESWL (liječenje -razbijanje) kamenaca u mokraćnom traktu) za 1 osobu + noćenje s doručkom u Hotelu Istra**** za 2 osobe u Poliklinici Sveti Nikola.


Danas je to metoda izbora u liječenju kamenaca koja se primjenjuje kod više od 90% pacijenata sa ovom bolešću. Ekstrakorporalna litotripsija (ESWL) podrazumijeva primjenu udarnih valova visoke energije koji se generiraju u izvantjelesnom izvoru i potom pod kontrolom RTG-a ili ultrazvuka usmjeravaju na kamen u bubregu ili gornjem dijelu urotrakta.


Metoda liječenja bubrežnih kamenaca uvedena je u kliničku praksu 1982. godine od strane Chaussy-ija!


Udarni valovi  po prelasku iz sredine manje gustoće (meka tkiva) u sredinu veće gustoće (kamen) oslobađaju veliku količinu energije koja rastvara kamen u sitne dijelove koji se potom spontano izmokre. Za izvođenje ove procedure u poliklinici koristi  se piezoelektrični specijalni aparat jedan od najmodernijih danas dostupnih  Piezolith 3000 by  "Richard Wolf".

Dio aparata koji emitira udarne valove naziva se glava aparata i isti se prislanja na kožu lumbalne regije dok pacijent leži na  specijalno dizajniranom stolu.

Kontrola usitnjavanja kamenaca ,radi se pomoću RTG-a i ultrazvuka. Zahvat se u poliklnici Sveti Nikola izvodi ambulantno uz prethodnu pripremu koja sadrži dijetalnu prehranu i čišćenje crijeva dan prije zahvata. Zahvat je gotovo bezbolan, bez traumatizacije okolnog tkiva i traje od 20-30 min, odnosno 4000 udaraca.

Ponekad je, zavisno od veličine i lokalizacije kamenca, proceduru potrebno ponoviti više puta ili je pak kombinirati sa drugim metodama liječenja.

Prije izvođenja procedure ESWL svi pacijenti moraju biti pregledani od strane liječnika, što podrazumijeva ultrazvučni pregled bubrega,laboratorijske analize krvi i mokraće uključujući i testove za zgrušavanje krvi a u nekim je slučajevima potrebno učiniti i  intravensku urografiju.


Među komplikacijama koje se javljaju kod ESWL tretmana mogu se pojaviti: prolazna hematurija (krv u mokraći), bubrežna kolika, infekcije urotrakta ili opstrukcija mokraćnih kanala.

Indikaciju za primjenu ove metode liječenja postavlja urolog i rijetko nefrolog. U potpune kontraindikacije za izvođenje ove procedure ubraja se trudnoća, poremećaji zgrušavanja krvi zbog hematoloških bolesti ili primjena lijekova protiv zgrušavanja krvi, aktivne infekcije , nekontrolirana hipertenzija, neke anatomske deformacije bubrega i urotrakta.


U posljednje vrijeme, posebno kada su u pitanju kamenci u donjem dijelu urotrakta, sve popularnija metoda liječenja kamenaca postaje tzv. (URS) ureterorenoskopija sa litotripsijom koja podrazumijeva uvođenje specijalnih instrumenata (fleksibilni ureterorenoskop) u mokraćni trakt endoskopskim putem te razbijanje kamenca u direktnom kontaktu sa posebnim laserom.


U poliklinici  Sveti Nikola koristi se fleksibilni ureterorenoskop marke "Richard Wolf" popularnog naziva "Cobra" koji omogućuje dostupnost kompletnom urinarnom traktu te u kombinaciji sa Mega Puls Stone laserom omogućava endoskopsko razbijanje kamenaca u svim dijelovima bubrega, uretera i mokraćnog mjehura.

Bolovi se mogu javiti nakon zahvata kod mokrenja prilikom izlaska sitnih dijelova razbijenog kamenca. Kod pojave većih bubrežnih kamenaca preporuča se i postavljanje "JJ" proteze koja omogućuva konstantnu drenažu bubrega.

Sve informacije i raspoloživost termina provjeriti s Partnerom na  042/660-304