Budite i Vi dio Dana sjećanja na Vukovar... U aranžmanu Autoturist Parka otputujte 17.11. u Vukovar i upoznajte njegovu povijest s uključenim autobusnim prijevozom iz Zagreba.

4 prodanaNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

U nedjelju 17.11. posjetite Vukovar i osjetite povijest grada simbola stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu posjetom u Vukovarsku bolnicu - muzej, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Muzej vučedolske kulture. Kupon vrijedi za 17.11.2019.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak autobusa u 6:30 sati s južnog parkirališta gradskog poglavarstva u Zagrebu. Ugodno putovanje do VUKOVARA - grada simbola stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. 

Odlazak do VUKOVARSKE BOLNICE - MUZEJA. U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada. U tom je razdoblju gradska bolnica postala ratnom bolnicom koju je agresor sustavno bombardirao i uništavao. Multimedijski muzejski postav prikazuje ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. g. Na krevetima su stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije. Prikazani su različiti prostori improvizirane bolnice: šok-soba, soba za rodilje, trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostori za medicinsko osoblje, ljekarna, kuhinja i servisne prostorije - mjesta gdje je započinjao i završavao život, na udaljenosti od samo nekoliko metara. U nizu manjih prostorija su slušaonice u kojima se mogu čuti i/ili vidjeti poetska izvješća novinara Siniše Glavaševića, snimka i razgovor s ranjenikom samo nekoliko sati prije njegova smaknuća, sjećanje preživjelog ranjenika i njegov opis zbivanja nakon odvođenja iz bolnice.

Slijedi odlazak do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata – najveće masovne grobnice nakon II.Svjetskog rata. Prostor grobnice obilježen je sa 938 bijelih mramornih križeva, od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu, ekshumiranu ovdje. Nakon posjeta Memorijalnom groblju odlazak do Ovčare – poljoprivrednog dobra na kojemu se 20.11.1991. dogodio najveći zločin domovinskog rata – srpski agresor pogubio je ovdje 261 civila i ranjenika. U spomen njihovog stradanja otvoren je Spomen dom Ovčara – u mračnom prostoru na zidovima smještene su slike sa imenima svih 200 žrtava, a svakih 30 sekundi one se poput zvijezda naizmjenično pale i gase… Razgled Spomen doma. 

Odlazak u MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE, koji se nalazi na arheološkom lokalitetu Vučedol, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Posjet ovom, po izgradnji, vrlo modernom, a po izlošcima izuzetno vrijednom muzeju. Razgled stalog postava koji je zapravo prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture, jedne od najznačajnijih kultura iz doba eneolitika. Nakon razgleda odlazak u središte grada – odlazak pješice na ušće rijeke Vuke u Dunav gdje se nalazi Križ, podignut u znak sjećanja na branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu. Slobodno vrijeme za osobne programe. Polazak prema Zagrebu planiran je u kasnim poslijepodnevnim satima. Dolazak na mjesto polaska u kasnim večernjim satima.