Putovanje ljepotama Gorskog kotara! S Autoturist Parkom upoznajte posebni geomorfološki rezervat Zeleni vir i Vražji prolaz u jednodnevnom izletu s prijevozom iz Zagreba za 129 kn/osobi!

12 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Nedaleko Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir, stoga ne propustite priliku za istraživanje ovih prirodnih ljepota u jednodnevnom izletu... Kupon vrijedi za 1 osobu i isključivo odabrani datum: 02.08. / 13.09.2020.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak autobusa u 7:30 sati iz Zagreba s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva. Ugodno putovanje prema Skradu, nedaleko kojeg su smještene dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir

Zbog iznimne i posebne ljepote i geološke vrijednosti izletište je proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom. Osim prirodne vrijednosti u ovom je području smještena i prva hidroelektrana ovog kraja Munjara. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša.

Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji (ulaz u špilju na osobnu odgovornost). Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. Nakon obilaska Zelenog vira i Vražjeg prolaza, slobodno vrijeme za odmor i okrijepu u izletničkoj kući „Zeleni vir“. Preporučamo ručak ponijeti u torbi.

U dogovoreno vrijeme polazak prema Fužinama. Razgled špilje Vrelo, koja je otkrivena 1950. godine tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost špilje procjenjuje se na oko tri i pol milijuna godina. Jedna je od najljepših na ovim područjima, a zbog bogatstva stalaktita, stalagmita, špiljskog jezera i izuzetnih ljepota na relativno malom prostoru nazivaju je i " Postojna u malom". Slobodno vrijeme za osobne programe. 

Oko 18:00 sati polazak prema Zagrebu. Dolazak na mjesto polaska očekuje se u večernjim satima. 

VAŽNE NAPOMENE: izlet je planinarskog karaktera sa hodanjem po brdskoj stazi i kroz šumsko područje (sklizak teren na pojedinim dionicama) te sa početnim oštrijim spuštanjem. Obavezna je planinarska obuća. Preporučamo ponijeti štapove za hodanje. Izlet nije primjeren za osobe koje teže hodaju, slabije se kreću ili za invalide. Uplatom izleta korisnik potvrđuje da je upoznat s programom, uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke preuvjete za sigurno sudjelovanje na izletu.