Potaknite kondiciju uz planinarenje na veličanstvenu planinu KLEK i istraživanje OGULINA s Autoturist Parkom! Najbolji aranžman za boravak u prirodi i ogulinskom zavičaju s prijevozom iz Zagreba!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Klek je stjenoviti vrh iznad grada Ogulina, visine 1182 metara. S koje god strane mu se prilazi, Klek pokazuje drugačije obličje, ali odasvud privlači njegova okomita, visine 200 metara, stijena. Prema narodnoj predaji vrh Kleka je sijelo vještica... pa dobrodošli u carstvo klečkih vještica! Kupon vrijedi za 1 osobu i odabrani datum: 30.08. / 04.10.2020.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak autobusa u 7:00 sati iz Zagreba s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva. 

Slijedi ugodno putovanje autocestom u smjeru Karlovca te dalje prema Ogulinu, rodnom gradu Ivane Brlić Mažuranić. 

Po dolasku u OGULIN slobodno vrijeme za osvježenje, a preporučamo i odlazak do najpoznatije ogulinske znamenitosti, a to je Đulin ponor (ime je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, bacila u njega zbog nesretne ljubav. Ponor je inače jedan od ulaza u špiljski sustav Đula – Medvednica). 

Za ovaj izlet obavezna je obuća prikladna za hodanje / planinarenje po šumskom i neravnom terenu - čvrsta i stabilna obuća te odjeća prilagođena boravku u prirodi i trenutnim vremenskim prilikama. Težina staze: teža s većim nagibnim usponom. Visinska razlika: cca 850 metara. Ukupno planirano hodanje cca 4 sata. Preporučamo ponijeti planinarske štapove, dovoljno tekućine, zaštitu od sunca / vjetra i ručak u torbi.

U dogovoreno vrijeme nastavak putovanja prema ogulinskom selu Bjelsko gdje se nalazi prva markacijska oznaka i smjerokaz za Klek. Planinarska ruta Bjelsko – Klek je najposjećenija staza za uspon na Klek te je ujedno i najkraća što znači da ima dosta uspona. Na samom početku staza prelazi preko velike livade, a po ulasku u šumu započinje kontinuirani uspon koji je na pojedinim dijelovima zahtjevniji. Uspon traje sve do dolaska na zaravan gdje je smješten planinarski dom (cca 1,30 sati). Po dolasku do planinarskog doma pauza za odmor i osvježenje. 

U dogovoreno vrijeme odlazak (za one koji to žele) prema vrhu Kleka. Planinarska staza koja vodi dalje od doma prema vrhu je na pojedinim dijelovima dosta strma i treba pojačati oprez zbog sliskog terena i provalije u podnožju. Dio staze je osiguran stepeništem i željeznim ljestvama te sajlama. Nakon minimalno polusatnog uspona dolazi se do betonskog polatoa koji služi kao sletište helikoptera, a dalje staza vodi po uskom grebenu sve do vrha. Sam vrh Kleka je gotovo ravan, a s vrha se pruža prekrasan pogled na cijeli ogulinski kraj, Bjelolasicu, Risnjak, Medvednicu...! Povratak prema planinarskom domu istom stazom. 

Uplatom izleta korisnik potvrđuje da je upoznat s programom, uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje na izletu.

Nakon odmora i osvježenja okupljanje grupe i zajedniči povratak u podnožje prema autobusu. U kasnim poslijepodnevnim satima polazak prema Zagrebu. Dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.