Ljubitelji netaknute prirode i zaljubljeni oduševite se mističnom ljepotom Istre ovog Valentinova uz 1-dnevni izlet busom sa Smart Travelom koji Vas vodi od Grožnjana do Livada, za samo 189 kn/ osobi!

11 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Otkrijte najljepšu dionicu popularne Parenzane, od Grožnjana do Livada, staze koja je prava poslastica za sve koji vole uživati u neistraženim ljepotama! Kupon vrijedi isključivo za polazak: 13.02.2021.! GARANTIRANO!

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje grupe ispred zgrade gradskog poglavarstva grada Zagreba (Trg S. Radića 1) u 06.15h. Nakon upoznavanja sa voditeljem putovanja, polazak u 06.30h prema ISTARSKOM POLUOTOKU. Vožnja kroz Gorski Kotar uz kraća zaustavljanja, prema potrebi grupe. Nakon prolaska tunela koji se proteže kroz UČKU, započinjemo sa prekrasnim vidicima na unutrašnjost Istre. 

Vožnja prema GROŽNJANU, u kojem ćemo i započeti našu pješačku avanturu prema LIVADAMA stazom koja se proteže na 20,4 km.  Inače, ovo je i  najatraktivnija dionica Parenzane zbog brojnih tunela i vijadukata te vidikovaca na rijeku Mirnu. Šetnja je veoma laganom i jednostavnom trasom, koja se većinom lagano spušta nizbrdo. 

U Grožnjanu, pored crkve Sv. Kuzme i Damjana, počinje se spuštati bijela cesta za Ponte Porton. Oko 300 m dalje, prva lijeva makadamska cestica u smjeru mjesta Kalcini, ispod prepoznatljivog parencanskog nadvožnjaka, vodi dalje na trasu Parenzane. Južnim bokom visoravni, jakim i ponekad grubljim makadamom, trasa će nas dovesti u mjestašce Biloslavi, gdje se nekoć nalazila nadstrešnica stanice koja je nosila ime Kostanjica, a uskoro ćemo doći i do prvog tunela Kostanjica (dužina: 69,9 m). 


Dalje će nas trasa odvesti prema Završju, a putem ćemo naići na veliku ruševnu zgradu u koju je ugrađeno mnogo kamenih blokova s karakterističnim oznakama TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro). 

Gradić Završje, smješten na uzvišenju prema sjeveru, sa svojom srednjevjekovnom kulom dominira ovim područjem. Ubrzo ćemo doći do tunela Završje I (dužina: 35m) i tunela Završje II (dužina: 28 m). Odmah iza drugog tunela veliki usjek savladava vijadukt Završje (dužina: 61,8 m; visina:20 m). Grubim makadamom, kroz crnogorični šumarak, trasa će ns dovesti do vijadukta (dužina: 68,5 m; visina: 30 m) i tunela Freski (dužina: 146 m; potrebno je imati rasvjetu!). Laganim spustom doći ćemo  do mjesta ispod naselja Grimaldi, gdje je nekoć stajala stanica Oprtalj. Parenzana i dalje prolazi kroz crnogoričnu šumu i ubrzo ćemo na vijadukt Oprtalj (dužina: 75,2 m; visina: 25 m) koji premošćuje Mlinsku dolinu. Ovdje trasa skreće jako udesno i počinje mekanije tlo. 

Na najisturenijem dijelu brda, ispod mjesta Buri, gdje je veliki zavoj ulijevo, prestaje šuma, pojavljuju se Livade i otvara se vidik na brda preko rijeke Mirne. Završna točka naše dionice su LIVADE, malo mjesto u srcu doline rijeke Mirne, i najniža točka ove rute između Grožnjana i Poreča. U Livadama možete posjetiti i Muzej Parenzane u kojem su izloženi predmeti, dokumenti, fotografije, stare razglednice, odnosno sve vezano uz vrijeme prometovanja vlaka Parenzanom od 1902. do 1935. godine. Slobodno vrijeme za ručak i individualne programe.

Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme i polazak prema Zagrebu. Slijedi ugodna vožnja Istrom i zelenim srcem Hrvatske, uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima, do 21h.