[NOVO] Otkrijte skrivene bisere Like uz Smart Travel koji Vas vodi na 1-dnevni izlet busom! Oduševite se Baraćevim špiljama i pećinskim parkom Grabovača za samo 179 kn/ osobi!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Kupon vrijedi ovisno o odabranom datumu: 08.05. (otkazano) / 05.06.2021.-OTKAZANO!

PROGRAM PUTOVANJA:

Okupljanje grupe ispred zgrade gradskog poglavarsta grada Zagreba (Trg S. Radića 1), u 07.00h. Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak u 07.15h prema LICI. Ugodna vožnja uz usputno zaustavljanje, prema potrebi grupe. 

Prvo ćemo otići u BARAĆEVE ŠPILJE, koje su se smjestile svega 20 km od našeg najpoznatijeg nacionalnog parka – PLITVIČKIH JEZERA. Baraćeve spilje izrazito su bogate špiljskim ukrasima i čudesnim sigastim oblicima – stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. U pratnji stručne osobe, obići ćemo dvorane koje se nalaze unutar spilje, vidjeti ćete i nekadašnje obitavalište spiljskog medvjeda ali i važna arheološka nalazišta prapovijesnih predmeta. Temperatura u špilji uvijek je oko 9°C , tijekom cijele godine, pa je poželjno sa sobom imati jaknu ili majicu te prikladnu obuću. Nakon izlaska iz spilje, kraće slobodno vrijeme za kavu.

Okupljanje grupe i odlazak prema PEĆINSKOM PARKU GRABOVAČA, uz usputno zaustavljanje za pauzu za kavu ili raniji ručak. Pećinski park Grabovača je jedini pećinski park u Europi. Na relativnoj maloj površini (1,5 km²) nailazimo na čak 8 špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te čak ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 3 špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt pećinskog parka. Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu. 

U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. Po dolasku, obići ćemo špilju Samograd u pratnji ovlaštene osobe. Temperatura špilje je u prosjeku 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava i čvrsta obuća. Posjet špilji nije moguć u neprikladnoj obući zbog podloge kojom se kreće (šljunak, zemlja, kamen). Nakon razgleda špilje, otići ćemo u obilazak poučne staze (cca 2h) u pratnji službenog vodiča pećinskog parka, na kojoj ćemo naučiti nešto više o suživotu čovjeka i prirode na ovom području. Poučna staza prolazi pokraj tri špilje i jedne jame (u koje je zabranjen ulazak) kroz šumu bukve i graba pa sve do najljepšeg vidikovca u parku (743 mnv), s kojeg se pruža predivan pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita. Slobodno vrijeme za individualne programe, i kupnju suvenira.

Okupljanje grupe i odlazak prema OPG-u na degustaciju sira (uz doplatu), uz mogućnost kupnje domaćih proizvoda. Nastavak vožnje prema Zagrebu uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska u ranijim večernjim satima, do 20.00 h.

Ponosni smo vlasnici certifikata: