[NOVO!] Sasvim drugačija i jedinstvena prilika za pravu avanturu u netaknutoj prirodi! Neponovljiv doživljaj foto lova na tetrijeba gluhana u trajanju 1 h u Gorskom kotaru - u pola cijene!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Ponudu može iskoristiti maksimalno 5 osoba istodobno, a svaka plaća zaseban kupon. Kupon se može iskoristiti do 30.06.2021.

Srednjoeuropski uzgojni centar za tetrijeba gluhana

U širokim šumama zapadnih Dinarida još uvijek se nalaze pojedinačna staništa Tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus). U ovom zatvorenom šumskom kompleksu šuma jele, bukve i smreke postavljena je volijera Tetrijeba gluhana u Gorskom kotaru u Hrvatskoj.

Izgrađena je 2019. godine, dimenzija 72 X 72 m, a visina varira od 5 do 8 m, budući se autohtono pjevalište nalazi u volijeri. Velika volijera Tetrijeba gluhana čuva od predatora. Unutar velike volijere autohtono je prirodno okruženje Tetrijeba gluhana. U sredini je sklonište za Tetrijeba gluhana. Stalno je u volijerama 5 do 10 mužjaka i ženki Tetrijeba gluhana. Njihovu prehranu i zdravstveno stanje stalno prate stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Ova je volijera jedini srednjoeuropski edukacijski centar za Tetrijeba gluhana u ovom dijelu Europe. Leži na južnoj strani šumskog obronka, tako da je veći dio dana puno svjetla. Asfaltna šumska cesta vodi do volijere.

FOTO LOV - fotografiranje tetrijeba gluhana

Osim uzgoja i praćenja Tetrijeba gluhana, volijera ima za cilj pružiti ovu misterioznu i plahu vrstu ljubiteljima ptica. Iz opservatorija se ove ptice mogu fotografirati ili snimati u svako doba. Fotografirano je i snimljeno iz promatračnice u vodoravnoj liniji. Ptice su aktivnije u proljetnim mjesecima (ožujak, travanj) i jesen (listopad). 

Ptice rado ostaju u skloništu pod smrekom i listopadnim stablima u blizini opservatorija. Često dolaze u otvoreni prostor u kojem ima dovoljno svjetla i dobrih uvjeta za fotografiranje. Ispred opservatorija na sjevernoj se strani mogu postaviti grane lješnjaka, bora i plodovi različitih vrsta kako bi se omogućilo pticama da dođu na pogodnije mjesto za fotografiranje. Također je moguće i snimanje u ležećem položaju. U isto vrijeme dobivate još bolje fotografije i snimane kadrove.

Mjesto: Naselje Prezid (5 km) nalazi se u blizini slovensko-hrvatske granice.

Pristup: Iz Rijeke (80 km), Ljubljane (85 km), Trsta (110 km) i Zagreba (160 km).

Uvjeti foto lova

Prilikom dolaska na foto lov gost je dužan pridržavati se uputa vodiča. Posebno naglašavamo da je za vrijeme foto lova zabranjeno pušenje, galama i uznemiravanje Tetrijeba Gluhana i divljači. Dolazak na lokaciju foto lova dogovarate na licu mjesta sa vodičem.

Tetrijeb gluhan (Tetrao urogallus) je strogo zaštićena vrsta planinske ptice iz ledenoga doba. U Republici Hrvatskoj je strogo zaštićen od 2005. godine i nalazi se na popisu u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske. Od ukupno 177 registriranih pjevališta u RH, danas ih je svega aktivno desetak. 

Mi jedini imamo foto lov u Hrvatskoj na Tetrijeba gluhana. Svadbeni pjev počinje od 15.03. i traje sve do lipnja, kada se počinju valiti pilići. Tetrijebica ostaje sa pilićima do rujna, kada se mužjaci odvajaju od ženki. Mužjak Tetrijeba može težiti do 5 kg i nespretan je u letu. Ženka teži do 2,5 kg i smeđkastocrne je boje. Hrane se četinjačom, ljeskom, bukvom, mravima, borovnicama, malinama, te raznovrsnim sjemenkama. Životni vijek im je do 15 godina.