Umjetničko djelo prirode - Pećinski Park Grabovača i dolina rijeke Gacke... Otkrijte njihove draži uz 1-dnevni izlet busom sa Darojković Prometom za samo 219 kn/ osobi! ULAZNICE UKLJUČENE!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Kupon ovisno za termin: 18.09.2021. - OTKAZANO!, 24.10.2021.

PROGRAM PUTOVANJA:
Polazak iz Dugog Sela u 06:00h. Mogućnost ukrcaja na unaprijed dogovorenim stanicama u Zagrebu.

Vožnja autocestom preko Karlovca i Like u smjeru doline rijeke Gacke. Gacka dolina jedan je od još neotkrivenih dragulja Hrvatske, omeđena s jedne strane Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, a s druge Nacionalnim parkom Plitivčka jezera. Izvorišno područje Gacke sastoji se od mnogih manjih izvora, no tri su najjača: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Izvori imaju oblik jezeraca i vrlo su slikoviti. Tu se nalazi brojne stare mlinice – “malenice”, od kojih su neke obnovljene i uređene u tradicionalnom stilu. Osim mlinica, tu su i pile na vodu, stupe za stupanje i koševi za pranje sukna. Nakon panoramskog razgleda doline, posjećujemo Majerovo vrilo i Majerov mlin koji je već generacijama u vlasništvu obitelji Majer. Majerov mlin izvrsno je očuvan i još uvijek melje žito na tradicionalan način. Slijedi slobodno vrijeme za ručak ili odmaranje i uživanje u prirodnim ljepotama ovog kraja.

Nakon okupljanja grupe, nastavljamo vožnju prema Pećinskom Parku Grabovača, jedinom parku takve vrste u Europi. U pratnji stručnog vodiča, posjetit ćemo špilju Samograd. Spilja Samograd pravo je umjetničko djelo prirode i odlično mjesto za upoznavanje podzemnog svijeta. Spilja je duga oko 240 m i uživati ćete u bogatstvu oblika njezinih svjetlucavih stijena. Nalazi se u ponikvi do koje vode stepenice, a u špilji su fascinantne stube rukom uklesane u kamen. Nakon jednosatnog razgleda špilje, slijedi slobodno vrijeme za šetnju parkom. Hodajući po parku otkrivamo gotovo na svakom koraku po koji veći ili manji zapis iz prošlosti Like. Prirodne pogodnosti ovog kraja: pitka voda, vegetacijski pokrivač, klimatske i geomorfološke karakteristike, brojne špilje, bogati i raznovrsni pašnjaci i šume, omogućile su da je čovjek nastanjivao ovaj kraj od najstarijih vremena.

Povratak prema Zagrebu i Dugom Selu predviđen je oko 17:00h.