NOVO! Ove jeseni upoznajte običaje, hranu i kulturu VODNJANA uz 3 dana/2 noćenja na bazi polupansiona za 2 osobe u sobama Casa Rustica, 2 ručka i karte za cjelodnevni i poludnevni izlet!

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Ne propustite fantastičan paket za nezaboravan provod na jugu Istre! Dijete do 3 godine GRATIS! Kupon vrijedi do 30.11.2021.; zauzeti termini do 15.10. 


PRVI DAN - CJELODNEVNI izlet - Vodnjanska priča Istrian de Dignan: posjetite didaktičku farmu, aroma vrt, slikajte se sa životinjama, nahranite istarke vole, magarce, konje, ručajte u kušaonici Eco laba, u vođenoj turi po Vodnjanu posjetite Eco muzej, upoznajte se sa Vodnjanskom pričom, sa najužom ulicom, saznajte zašto se starosjedioci Vodnjana zovu bumbari, kušajte najbolja maslinova ulja na svijetu i vrhunska vina Vodnjanštine   


DRUGI DAN - POLUDNEVNI izlet - Svijet biljaka u Vodnjanu: degustacija fritula, pohane kadulje, prezentacija sadnje, branja, prerade i skladištenja više vrsta bilja, njihov utjecaj na naše zdravlje, izradite svoj suvenir koji ćete ponijeti doma, prezentacije proizvodnje eliksira imuniteta i eteričnih ulja, poslušajte o brdu Sv. Franje na kojem je smješten Svijet bilja, poslušajte priču o povijesti Vodnjana, o poznatoj Vodnjanskoj crkvi Svetog Blaža, neraspadnutim tijelim i mumijama. 
Povratak na seosko imanje Casa Rustica, ručak i nakon toga slobodne zanimacije i igre u prirodi, pješačenje poučnom stazom Srednjovjekovni putevi.


Smatra se da je prije nekoliko stoljeća jedan rimski vojnik imenom Gurianum primio ovo mjesto kao dar. Kasnije je GURAN dobio ime po njemu. U današnje se vrijeme na brdu južno od malog sela nalaze ruševine drevnog Gurianuma. 1900-tih godina jedan predak je kupio zgradu u Guranu, ne znajući kakav će to utjecaj imati na četvrtu generaciju obitelji zajedno s djecom i unucima. Godine 2004. obitelj je počela restaurirati zgradu vodeći računa o očuvanju njenih domaćih obilježja (kamen i drvo) i originalne ljepote istarskog krajolika u kojoj se kuća nalazi.
Guran ima značajnu povijesnu i kulturnu baštinu, njegovi ostaci pohranjeni su u vodnjanskoj palači, a u njemu se danas nalaze ostaci nekoliko crkava/bazilika. 


VODNJAN/DIGNANO je gradić na jugozapadu Istre koji je u prošlosti bio značajno urbano središte. Njegova povijest počela je sa starim Rimljanima koji su se naselili na području grada. Gradska jezgra Vodnjana sačuvala je svoj srednjovjekovni izgled s vežama i uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama, s kaldrmama i pročeljima od obrađenog kamena, starim ulicama s još uvijek upečatljivo raspoznatljivim gotičko-venecijanskim, renesansnim i baroknim stilom, te brojnim crkvama. 


Stanovnici Vodnjana oduvijek se bave poljoprivredom, posebice maslinarstvom i vinogradarstvom, te turizmom, pa je grad i danas poznat po izvrsnim vinima i maslinovom ulju. Svake godine Vodnjan organizira Dane mladog maslinovog ulja, na kojima okuplja maslinare i uljare iz regije. Suvremeni Vodnjan svojim gostima nudi brojne aktivnosti: biciklizam, golf, tenis i sportsko jahanje. Tijekom ljetnih mjeseci u Vodnjanu se održavaju atraktivne svečanosti, poput Festivala lavande, Bumbarske fešte, Lerona (međunarodnog festivala folklora), itd.