Uz Integral Zagreb istražite čarobni JORDAN na 8 dana uz 5 noćenja s Polupansionom u hotelima 3*/4*+ 1x doručak + prijevoz AVIONOM: Amman, Wadi Rum, Aqaba, Mala Petra, Mrtvo more, Ajlun...

Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Kupon vrijedi za 1 osobu! TURA PUTOVANJA: WADI RUM - AQABA - MALA PETRA - KERAK - MRTVO MORE -MADABA - PLANINA NEBO - BETHANY - AZRAK - AJLUN - ANJARA - JERASH! Termin putovanja: 16.4. - 23.4.2022.! Garantirani polazak! Rasprodano!

Program putovanja

1. dan   ZAGREB – ISTANBUL – AMMAN   
Sastanak  putnika u 18:00 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja grupe te prijava na let  TK 1056 u 20:15. Dolazak u Istanbul u 23:30 po lokalnom vremenu i nastavak leta na liniji TK 814 za Amman u 02:05. 

Ponuda uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi + 5 polupansiona prema programu + 1 polupansion u luksuznom beduinskom kampu u Wadi Rumu + 1 polupansion u hotelu 3* u Petri + 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom moru + 2 polupansiona u hotelu 4* u Amanu + doručak u Wadi Rumu na dan dolaska + lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku, pratitelja putovanja, svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom, Jeep safari u Wadi Rumu u trajanju od 2 sata.

2. dan  WADI RUM    
Nakon ishođenja vize te carinskih formalnosti slijedi vožnja u Wadi Rum, najvećoj pustinji u Jordanu čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama privlači turiste, ali i filmaše. Marsovac, Star wars, Aladdin, Dune, Lawrence od Arabije samo su neki od filmova koji su koristili ovaj nestvaran krajolik kao kulisu. 

Wadi Rum je proglašen zaštićenim područjem 1998 godine, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoje tradicionalne vrijednosti. Po dolasku smještaj u luksuzni beduinski kamp te doručak. 

Nakon odmora odlazak na jeep safari gdje ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu - mjesečeva dolina! Granitne stijene, oštri vrhovi koji paraju crvenu površinu pustinje, klanci i rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Povratak u kamp gdje ćemo uživati u tipičnoj beduinskoj hrani - večera pod zvjezdanim nebom kakvo još niste vidjeli. Noćenje.

Doplata za zrakoplovne pristojbe: 2290 kn!

3. dan  WADI RUM - AQABA - MALA PETRA – PETRA
Nakon doručka odlazak iz pustinje i polazak prema moru. Grad Aqaba jedini je jordanski grad na moru, a smjestio se na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli sa Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom koje možete vidjeti šetajući promenadom. 

Aqaba je zbog svojeg specifičnog položaja luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog bogate povijesne baštine koju su ostavili Rimljani, Mameluci, Osmanlije, te prirodnih ljepota obližnjih planina i koraljnih grebena Crvenog mora grad se sve više pretvara u turističku meku. Panoramski razgled grada. Slobodno vrijeme za samostalno istraživanje grada, odmor, kupanje ili fakultativni izlet brodom do koraljnih grebena. 

Odlazak u Malu Petru , kao što i samo ime sugerira , arheološko nalazište grada vrlo sličnog Petri, samo manjeg. Strukture građevina uklesanih u stijene još su uvijek impresivne, a pogled na planinski krajolik je nezaboravan. I u Malu Petru se dolazi kroz kratki kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na grad. 

Pretpostavlja se da je grad bio  predgrađe Petre, gdje su se zaustavljale karavane na Putu Svile prije  ulaska u samu Nabatejsku prijestolnicu. Nakon razgledavanja odlazak u obližnji hotel u Petri. Večera i noćenje.

U cijenu  uključeno: ulaznice za lokalitete prema programu: Wadi Rum, Petra, Kerak, Mt. Nebo, Madaba, Bethany beyond Jordan, Pustinjski dvorci, citadela Amman, rimsko kazalište u Ammanu, Ajlun, Jerash, grupna viza za Jordan, besplatna voda u autobusu/ 1 bočica dnevno po osobi,  troškovi organizacije putovanja.

4. dan PETRA – KERAK – MRTVO MORE
Doručak te polazak prema jednom od najpoznatijih svjetskih lokaliteta. Veličanstvenoj Petri , simbolu Jordana i jednom od novih sedam svjetskih čuda pod zaštitom UNESCO-a. Grad urezan u stijene prije vise od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju, da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. 

Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače, hramove skriveni u dolini okruženoj planinama do koje se i danas može doći kroz Siq, 1,2 km dugim kanjonom na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju Petre - Al Khazneh, poznatu kao Riznicu. Slobodno vrijeme za istraživanje Petre. 

Polazak prema Keraku, jednoj od najpoznatijih i najvažnijih obrambenih utvrda koju su izgradili križari u 12. stoljeću kako bi osigurali siguran prolaz hodočasnicima u Svetu zemlju. 

Utvrda se nalazi na 900 metara nadmorske visine te dominira krajolikom pod kojim se proteže Kraljevska cesta, nekada bitna trgovačka ruta, dio Puta svile. S utvrde pogled seže do Wadi Karaka, po legendi mjesto Sodome i Gomore. 

Nastavak puta do Mrtvog mora, najdubljeg slanog jezera na svijetu. S obzirom na iznimno visoki salinitet u njemu nema nikakvog života, a isti taj salinitet onemogućava tijelu da potone što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista koji se vole izležavati na površini mora. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan   MRTVO MORE – BETHANY –PLANINA NEBO – MADABA  - AMMAN
Doručak i odlazak u Bethany beyond Jordan. 

Prema novijim arheološkim istraživanjima u organizaciji UNESCO-a , pretpostavlja se da je to mjesto na kojem je Ivan Krstitelj propovijedao, gdje je Isus kršten, gdje je susrelo prvih pet apostola i na kojem su tako postavljeni temelji ranokršćanske vjere. Prema nalazima , još u prvim stoljećima to je bilo hodočasničko središte, a danas mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta posjećuje lokalitet. 

Nedaleko se nalazi Planina Nebo gdje se pretpostavlja da je Mojsijev grob i otkuda je po prvi puta ugledao „ obećanu zemlju“ Izrael. 

Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. stoljeća s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena, s planine se puža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan i dijelove Izraela. 

Slijedi vožnja do  Madabe koja nosi titulu  „ grada mozaika „ zbog mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji  mozaik karte Palestine iz 6. stoljeća u crkvi sv. Jurja. 

Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira.Razgledavanje te  nastavak putovanja do Amana, glavnog grada. Večera i noćenje u hotelu.

6. dan  AMMAN – PUSTINJSKI DVORCI / Azrak , Amra , Kharaneh - AMMAN
Doručak. Vožnja kroz pustinjski predio istočno od Amana do gradića Azrak u čijoj se okolici nalaze Omejidski dvorci - ljetnikovci  iz 8. stoljeća od kojih su najpoznatiji  Amra , Azrak , i Kharaneh. 

To su očuvani, atraktivni spomenici rane islamske arhitekture i umjetnosti, a pretpostavlja se da su imali više namjena kao što su odmorišta za karavane , mjesta za lov i zabavu. 

Amra je  uvrštena u popis UNESCO-ve svjetske baštine zbog očuvanih freski na unutarnjim zidovima na kojima su prikazi lova , portreti vlasnika i zodijaka.

Povratak u Amman. Slijedi razgled grada. Glavni grad Jordana, fascinantan je grad kontrasta - jedinstven spoj starog i novog smještenog na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. 

Gradske četvrti su raznolike  u kulturnom i povijesnom kontekstu;  od užurbanosti starih tržnica  u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, velebne džamije kralja Abdulaha, do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini od 132 m s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada.

 Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama , rimskog kazališta, bizantske crkve , te kompleks  palače Umayyad iz 8.stoljeća. Večera i noćenje u hotelu.

7. dan AMMAN - AJLUN - ANJARA - JERASH
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema sjeveru , kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo. 

Po dolasku u Ajlun razgledavanje dobro očuvanog dvorca iz 12.stoljeća , iz Saladinova vremena. Visoki svodovi,  tornjevi, sale, galerije i stubišta čine dvorac vrlo atraktivnim za posjetitelje. 

Dvorac Ajlun na vrhu brda  dominirao je glavnim rutama koje vode u dolinu Jordana i štitio trgovačke putove iz Sirije prema jugu, a danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija Jordana. Nedaleko je kršćansko svetište u Anjari ,  crkva „Naše Gospe u planinama“ , sagrađena oko špilje, gdje su se po predaji odmarali Isus, Marija i učenici tijekom putovanja između Jeruzalema i Galileje. Špilja je od davnih vremena bila sveta za hodočasnike , a naknadno je sagrađena crkva. 

Mnogobrojni vjernici, ne samo iz okolnih zemalja nego i iz cijelog svijeta posjećuju ovo mjesto. Nakon obilaska svetišta polazak za Jerash , još jednu veliku turističku atrakciju i arhitektonsko blago. 

Smatra se jednim od najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. stoljeća. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima.  

Nakon razgledavanja fakultativno  zajednički kasniji ručak u restoranu u okolici. U kasnim popodnevnim satima polazak prema aerodromu i prijava za let u Istanbul TK 823 u 21:50.

8. dan AMMAN – ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul u 00:20 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb letom TK 103 u 07:00 . Slijetanje  u Zagreb u 08:05 sati