NOVO! Crno Jaje plovi s Vama - upišite tečaj za VODITELJA BRODICE B kategorije u Ustanovi za obrazovanje odraslih Učilište Laura u Zagrebu za samo 299 kn!

12 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Ispitu za Voditelja brodice kategorije B može pristupiti osoba s najmanje 16 godina! Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije B ima valjanost bez vremenskog ograničenja! Kupon se može iskoristiti do 30.07.2022. - zadnji datum za prijavu!

Predavanja se održavaju na Učilištu Laura na adresi Prisavlje 2 u Zagrebu, subotom (jedan dan) ili srijedom i četvrtkom (2 dana). Za veći broj polaznika, moguće je dogovoriti predavanja i u Svetoj Nedelji, Samoboru i Velikoj Gorici!

Na tečaju ćete prolaziti teme koje su Vam potrebne za polaganje ispita, a u skladu su sa Pravilnikom o brodicama i jahtama:

Pomorska plovidba (Navigacija) - Nautička karta; Kompas, Priručnici za navigaciju, Elektronički navigacijski instrumenti, Terestrička (obalna) navigacija

Motoristika i zaštitne mjere - Motori s unutrašnjim izgaranjem, sustavi motora; Sredstva i postupci protupožarne zaštite, Mjere za zaštitu mora od zagađenja uljima.

Pomorstvo, propisi i meteorologija - Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama; Propisi o plovidbi i redu u lukama; Vrste i tipovi brodica i jahti, Stabilnost brodice, Konopi i čvorovi, Sidra; Meteorologija.

Manevriranje brodicom, sigurnost plovidbe i pružanje prve pomoći - Pravila o izbjegavanju sudara na moru, svjetla, dnevni i zvučni signali, signali opasnosti; Manevriranje brodicom, plovidba, pristajanje, isplovljenje, sidrenje; Suradnja sa službom za traganje i spašavanje (SAR – MRCC); Pružanje prve pomoći

Pomorska radiotelefonska služba - Isprave, dijelovi i rukovanje radio telefonskom postajom, identifikacija i pozivni znak; Opći postupak uspostavljanj radio veze; Signal i poziv pogibelji, hitnosti i sigurnosti; Upotreba međunarodne tablice za sricanje slova i brojeva; GMDSS sustav. 

Ispit se polaže na Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14, Zagreb. Za ispit je potrebno priložiti 2 fotografije u boji (3 x 2,5 cm), osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu (ako je posjedujete). Ispit je potrebno nadoplatiti 440 kn. Cijena ispita ovisi o tarifi Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Ispitu za Voditelja brodice kategorije B može pristupiti osoba s najmanje 16 godina. Do svoje navršene 18. godine Voditelj brodice kategorije B ima ograničenu snagu motora na 18kW. Voditelj brodice kategorije B je osposobljen i može biti zapovjednikom "brodice" dugačke do 12 metara ili maksimalno 15 bruto tona prostornosti te ukrcanih max 12 osoba u cijelom teritorijalnom moru RH.  Sve što je registrirano i što će ploviti u službene ili ne-gospodarstvene svrhe – šport i rekreacija. Plovni objekt čim je duži od 12 metara, mijenja naziv u jahtu i dok god je ispod 15 BT, za upravljanje njime vrijedi dozvola kategorije B.