Ove jeseni otputujte s Nikalom na južni Cipar - 5 dana/4 noćenja s doručkom, povratni direktni let iz Zagreba sa zrakoplovnim pristojbama, 3 izleta, pratitelj putovanja i lokalni vodič na izletima!

1 prodanNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Poznat je po svojim nevjerojatnim plažama i iznimno čistom moru, ali ovdje ćete pronaći mnogo više - šarmantna sela, živahne gradove, drevne ruševine, nevjerojatnu hranu, ljubaznost domaćina... Kupon vrijedi za 1 osobu i ovisno o odabranom terminu.

PROGRAM PUTOVANA

1. dan: Zagreb – Paphos – izlet „Paphos City Tour“ (uključeno u cijenu)

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava (check-in) na direktni let za Paphos. Po dolasku slijedi razgled Phaposa i okolice. Najprije idemo do poznate nekropole uz obalu. Grobnice kraljeva iz 4. st. pr. Kr. uvrštene na UNESCO listi svjetske baštine, monumentalna je mreža podzemnih grobnice isklesanih u čvrstoj stijeni. 

Nastavljamo do obalnog sela Yeroskipou, što u prijevodu znači Sveti vrt. Selo je mjesto gdje se nalaze Afroditini legendarni sveti vrtovi. Ovdje se nalazi i bizantska crkva s pet kupola, Agia Paraskevi, koja datira iz 9. stoljeća. Odlazimo do Paphosa, drevne prijestolnice otoka uvrštene također na UNESCO listu svjetske baštine.

 Vodeća atrakcija Paphosa je Dionizova kuća, gdje ćete se diviti mozaicima otkrivenim tijekom iskapanja ove vile iz 3. stoljeća. Izvanredni podni mozaici, koji prikazuju rimske legende i grčku mitologiju, smatraju se najboljima u regiji. Uživajte u slobodnom vremenu u luci Paphos prije odlaska u hotel. Slijedi transfer do hotela te smještaj za sljedeće 4 noći. Noćenje.

2. dan: Izlet “samostan Chrysorroyatissa” s degustacijom vina i Afroditine kupke” (uključeno u cijenu)

Doručak. Dok se vozimo prema samostanu Chrysorroyiatissa uživati ćemo u pogledu na vinograde i voćnjake. Sadašnja zgrada samostana potječe s kraja 18. stoljeća i sadrži jednobrodnu crkvu te zbirku važnih ikona i drugog blaga. 

Nakon razgleda kušati ćemo vina koje proizvode redovnici uz zalogaje svježeg kruha, maslina i sira. Zatim krećemo prema Afroditinim kupkama, prirodnoj špilji u kojoj se, prema grčkoj mitologiji, Afrodita, božica ljubavi i ljepote, okupala se i osvježila. Također se prenosi da je tu upoznala svog voljenog Adonisa. Saznajte sve zanimljive detalje ovog mjesta te uživajte u slobodnom vremenu za otkrivanje flore i faune nacionalnog rezervata Paphos. Nakon pauze za ručak (nije uključen) idemo do morske špilje Paphosa - iskoristite priliku i fotografirajte ovo prirodno čudo. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: slobodno ili izlet „Nikozija – podijeljen grad“ (fakultativno)

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativan izlet „Nikozija – podijeljen grad“. Nikozija je priča o dva grada. Kao glavni grad Cipra, posljednji je podijeljeni grad na svijetu. 

Užurbano središte starog i novog, Vaš će vam vodič ispričati njegovu povijest i sadržaje dok istražujete njegove najatraktivnije dijelove. Govorimo o znamenitostima poput crkve Ayias Sofia ili Market Square. Prošetati ćemo poznatom ulicom Ledra do granice s turskim dijelom. 

Prelazimo granicu (obavezna putovnica) na sjevernu stranu i tamo obilazimo katedralu Agia Sophia i karavansaraj Büjük Han. Tijekom posjeta Nikoziji imat ćete slobodno vrijeme za razgledavanje grada, ručak ili kavu ili kupnja suvenira. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: Izlet „Limassol i eko vrt Oikoglyko“ (uključeno u cijenu)

Doručak. Cipar – otok bogova koje je prema legendi rodno mjesto Afrodite. Kažu da je rođena iz morske pjene kod Petra tu Romio, naše prve stanke danas.

Savršeno mjesto prirodne ljepote za fotografiranje. Nastavljamo do drevnog grada Kouriona, prekrasnog mjesta smještenog visoko na vrhu litice. 

Ovdje možete istražiti grčko-rimski teatar i zadivljujuće mozaike te uživati u fantastičnom pogledu. Slijedi vožnja do prekrasnog eko vrta s privatnom kućom, koji se nalazi u selu Episkopi. Dočekat će Vas vlasnik i s ponosom predstaviti svoje biljke i voće šetajući s vama kroz njegov ogromni vrt. 

Lokalno bilje poput majčine dušice, origana, fizalisa i limunske trave nalazi se u vrtu i ispunjava ga svojim prekrasnim mirisom. Osvježiti ćete se prirodnim biljnim ili voćnim čajem te kušati domaću eko marmeladu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: slobodno ili izlet “Čudesna planina Troodos” (fakultativno) – povratak u Zagreb

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativan izlet „Čudesna planina Troodos“. Na ovom izletu istražit ćemo zeleno srce otoka Cipra. Što nas put vodi u više predjele, to više okrepljuje planinski zrak s mirisom borova. 

Prolazimo kroz Platres, najveće odmorište na Troodosu, ali zatim slijede jedno za drugim, brojna slikovita sela.. Prošetati ćemo Kakopetrijom, selom pod zaštitom organizacije Europa Nostra. Ovo je selo jednako poznato po svojim izvorima sumpora kao i po oslikanoj bizantskoj crkvi Agios Nikolaos, izvorno samostanu. Ovdje imate priliku istražiti izvrsne freske iz jedanaestog stoljeća uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Napravit ćemo stanku za ručak (nije uključen), a potom vijugamo na svom putu kroz “krasochoriju” - vinska sela na južnoj strani lanca Troodos na putu do ljupkog Omodosa. 

Ovdje ćemo uživati u izvrsnim seoskim vinima tijekom produžene degustacije vina uz male lokalne zalogaje. Slijedi transfer do zračne luke Paphos te prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.