Oduševite se jednom od najljepših uvala Hrvatske - Zavratnicom, zaplivajte uz ostatke ratnog broda iz 1944. godine, zaplovite brodom prema otoku Rabu i Golom otoku i otkrijte tajne hrvatskog Alcatraza… U cijenu uključena ulaznica za PP Velebit – Zavratnica! Kupon vrijedi za 1 osobu i 26.08.2023. GARANTIRANO!

OBAVEZNA NADOPLATA (na licu mjesta) za izlet brodom na Goli otok i otok Rab (vožnja brodom na relaciji: Jablanac - Goli otok - Rab - Zavratnica - Jablanac, ručak na brodu - mesni ili riblji, razgled Golog otoka uz lokalnog vodiča) u iznosu 40,00 €/osobi  

PROGRAM PUTOVANJA

Okupljanje grupe ispred zgrade gradskog poglavarstva grada Zagreba u 05.00 sati. Nakon upoznavanja grupe sa voditeljem putovanja, slijedi polazak prema sjevernom Jadranu u 05.10 h (moguć polazak iz Karlovca, pumpa Petrol uz prethodnu najavu u agenciji). Ugodna vožnja kroz Hrvatsku uz kraća zaustavljanja putem radi odmora do JABLANCA.

Po dolasku, ukrcaj na brod i plovidba prema GOLOM OTOKU, hrvatskom Alcatrazu, jednome od najzloglasnijih komunističkih zatvora u Europi, koji je otvoren odmah nakon Drugog svjetskog rata, a zatvoren tek 1988.godine. Razgled otoka u pratnji lokalnog vodiča. Nastavak plovidbe prema RABU, kojeg su Rimljani prozvali Felix Arba (sretni otok). Zahvaljujući raskošnoj vegetaciji, razvedenoj obali, čistom i bistrom moru, prirodnim ljepotama i tisućljetnoj kulturi - otok Rab je već u 19. stoljeću bio proglašen turističkim mjestom. Tu istu čar ima i danas, a vožnjom prema Rabu ćete se i sami u to uvjeriti…

Prvo ćemo se zaustaviti u slikovitoj uvali PUDARICA, za kupanje. Na brodu je organiziran ručak (mesni ili riblji meni), a poslije ručka ćemo otići u grad RAB, u kojem ćete nakon kratke zajedničke šetnje uz voditelja putovanja imati slobodno vrijeme za individualne programe, kavu ili kupnju suvenira. Prepoznatljivu vizuru staroga grada čine četiri zvonika, s kojima Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola: to su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine. Povratak na brod i nastavak plovidbe prema uvali ZAVRATNICA

Slobodno vrijeme za kupanje. Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 autohtonih vrsta. Početkom 20. stoljeća Zavratnica je bila tiho i skrovito ljetovalište bogataša iz Beča i Praga, a u njoj je često boravio i hrvatski književnik rođen u Senju, Vjenceslav Novak, koji je u idiličnom okruženju ovog divnog zaljeva pisao svoje novele. Ono što posebno oduševljava posjetitelje je bistro, gotovo prozirno more i netaknuta priroda. 

Uvala Zavratnica je proglašen zaštićenim krajolikom te je od 1981. godine dio PP Velebit, te se za to područje primjenjuju posebna pravila ponašanja.

Ukrcaj na brod i odlazak prema Jablancu (polazak oko 19h). Kraće vrijeme za osvježenje i polazak prema Zagrebu. Ugodna vožnja autobusom uz kraće zaustavljanje putem prema potrebi grupe. Dolazak u Zagreb u kasnijim večernjim satima.