Još od davne 1730. godine Erdutski vinogradi postali su inspiracija brojnim pričama i legendama, ali i najvećem vinogradu u jednom komadu u Hrvatskoj... Datum održavanja radionice je 10. veljače 2024. s početkom u 15 sati, a trajat će 3 sata. Minimalan broj polaznika je 20, a maksimalan 25.
Erdutski vinogradi su jedna od najvećih hrvatskih vinarija koja baštini tradiciju vinarstva u Erdutu od izgradnje Starog podruma 1730. godine. Vlastiti vinogradi su smješteni uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom.
Simbol vinarije je Velika bačva, najveća drvena vinska bačva na svijetu u upotrebi sa zapremninom od čak 75.000 litara u kojoj odležava graševina. Na prekrasnoj lokaciji svog vidikovca uz Dunav, Erdutski vinogradi nude i tailor made događanja za grupe koje žele proslaviti svoja druženja na otvorenom i uživati u privatnosti lokacije u prirodi.
Slow food radionica za Valentinovo za temu ima pripremu kanapea i vodi ju chef Ivan Đukić. Ivan Đukić je između ostaloga i chef u poznatom osječkom restoranu Lipov hlad, predsjednik udruge kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije, svjetski viceprvak u carvingu te hrvatski reprezentativac u kulinaristici.
Slow foodpokret je nastao na temeljima upravo suprotnim fast foodu – i dok kod fast fooda govorimo o hrani koja je pripremljena na brzinu od namirnica nepoznatog porijekla, i koja u bilo kojem dijelu svijeta isto izgleda i istog je okusa, slow food filozofija se temelji na domaćoj i sezonskoj hrani bogatoj okusima, mirisima i hranjivim tvarima.
Cilj radionice koju će voditi Ivan je polaznicima na jednostavan, zanimljiv i zabavan način približiti naoko jednostavnu tehniku izrade kanapea. Naravno, sve što se napravi će se na kraju i pojesti uz uparena vina brenda Vina Erdut koja osvajaju nagrade na Decanteru, Mundus viniju i ostalim prestižnim svjetskim i domaćim natjecanjima.
Radionica započinje obilaskom kompleksa Erdutskih vinograda koji uključuje Stari podrum iz 1730. godine, dvorac Adamovich-Csech, šetnja kroz tzv. klanter do vidikovca s pogledom na Dunav i Velika bačva.
Nakon obilaska kompleksa, polaznici Slow food radionice za Valentinovo se smještaju u prelijepo dekoriranu svečanu dvoranu u dvorcu Adamovich-Csech iz 18. stoljeća gdje se održava radionica. Na radionici će polaznici pripremati sljedeća jela: Tapas slavonske ravni (namaz od pečene paprike i lungić "sous vide"), Kanape sa šokačkim sirom i voćem (namaz sa suhom smokvom i medom), Erdutska rolica (šunka i pesto od bosiljka) i Snašina košarica (pjenica od sira i kulen). Svu hranu koju pripreme, polaznici će na kraju i pojesti uparenu s vinima marke Vina Erdut!
U idealnim uvjetima za uzgoj vinove loze, na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnut prema jugu, nalazi se najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj. Asortiman obuhvaća bijele i crne sorte vina, prepoznate na tržištu pod markom Vina Erdut, od kojih je najvažnija sorta graševina.
Od bijelih sorti, uz graševinu su tu i traminac, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling. Od crnih sorti, tu su cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka i zweigelt. Za svoja vina, Erdutski vinogradi osvajaju nagrade na Decanteru, Mundus viniju i drugim brojnim svjetskim i domaćim natjecanjima.