Cheeseexperience degustacija – autentično sirarsko iskustvo u Saborskom u Lici.
Ovo je iskustvo koje spaja tradiciju, prirodu i vrhunsku gastronomiju – nezaboravan doživljaj u srcu Saborskog!
Trajanje degustacije: oko 45-60 minuta
🕑 Vrijeme početka: 14:00 h
Mala gastro tura – vođena degustacija tri lička sira u autorskoj izvedbi
Stručno vođenje sirara s pričom o tradiciji, mikroorganizmima i sirarskom umijeću
🍴 Sirevi i prilozi
Basa – poslužen uz granolu i preljev od borovih iglica
Škripavac – uz poseban namaz pripremljen samo za njega
Kuhani sir – uz poseban namaz pripremljen samo za njega
Piće u pratnji: sirup od mente, bazge ili borovih iglica, Nescafé, kava ili čaj
Posebna pogodnost:
Svakom kupcu Crnog jaja odobrava se 10 % popusta na sve proizvode
Basa – Lički svježi krem sir
U izradi Base korištena je posebna tehnika kojom se iz mlijeka izvlači maksimalna količina skorupa (masnoće), kako bi sir bio kremasto-putrast, baš onakav kakav je nekoć nastajao od izrazito masnog mlijeka.
Basa se poslužuje kao desertni sir, uz posebno pripremljenu granolu i preljev od borovih iglica. Opcionalno se može kombinirati i s drugim preljevima koji se slažu s citrusnim notama Base.

Škripavac – Lički polutvrdi svježi sir
Kod ovog sira autor se svjesno odmaknuo od tradicije. Škripavost, koja se uobičajeno smatra glavnom karakteristikom škripavca, zapravo je, gledano očima sirara, greška zbog koje sir kasnije postaje kiseo. Osim toga, škripavost traje svega dan ili dva.
Varijanta ovog sira u novoj izvedbi nema škripavost, već karakterističnu elastičnost i bogatu aromu. Dugotrajnija je, lagano sazrijeva i s vremenom, uz postupno dodavanje soli, prerasta u izvrstan sir tipa fete ili sličnih sireva iz balkanske tradicije. U toj fazi jednostavno se naziva Slani sir.
U posluživanju ostaje vjeran tradiciji Balkana – sir se najčešće nudi uz pinđur i prepečeni tamni kruh.

Kuhani sir – Polutvrdi sir koji ne zrije
Kuhani sir prepoznatljiv je po slatkastim notama kuhanog mlijeka koje dugo ostaju na nepcu.
U posluživanju se upravo te slatkaste note dodatno naglašavaju umacima pripremljenima posebno za ovaj sir. Izrađuje se i u varijanti s dodatkom divlje majčine dušice, čiji cvjetno-medeni mirisi stvaraju savršen sklad sa slatkoćom kuhanog sira.