Upoznajte autentične okuse Like kroz Cheeseexperience degustaciju kod Planinskog Sirara u Saborskom uz tri lička sira, posebne priloge, domaće sokove i priču sirara za samo 17 €!

Puna cijena 30,00 €
Ušteda 42%
Cijena 17,00 €
Kupi

Upoznajte autentične okuse Like kroz Cheeseexperience degustaciju kod Planinskog Sirara! U intimnoj atmosferi obiteljske sirane doživite jedinstvenu priču o ličkom sirarstvu i kušajte tri iznimna sira u posebnoj autorskoj izvedbi, uz maštovite priloge i stručno vođenje samog sirara. Kupon vrijedi za 1 osobu Kupon vrijedi isključivo za datume: 07.09., 14.09. ili 21.09.2025.

  


Cheeseexperience degustacija – autentično sirarsko iskustvo u Saborskom u Lici. 
Ovo je iskustvo koje spaja tradiciju, prirodu i vrhunsku gastronomiju – nezaboravan doživljaj u srcu Saborskog!

  
  

Trajanje degustacije: oko 45-60 minuta
🕑 Vrijeme početka: 14:00 h



Mala gastro tura – vođena degustacija tri lička sira u autorskoj izvedbi
Stručno vođenje sirara s pričom o tradiciji, mikroorganizmima i sirarskom umijeću

🍴 Sirevi i prilozi

Basa – poslužen uz granolu i preljev od borovih iglica

Škripavac – uz poseban namaz pripremljen samo za njega

Kuhani sir – uz poseban namaz pripremljen samo za njega

Piće u pratnji: sirup od mente, bazge ili borovih iglica, Nescafé, kava ili čaj


Posebna pogodnost:
Svakom kupcu Crnog jaja odobrava se 10 % popusta na sve proizvode

Basa – Lički svježi krem sir

U izradi Base korištena je posebna tehnika kojom se iz mlijeka izvlači maksimalna količina skorupa (masnoće), kako bi sir bio kremasto-putrast, baš onakav kakav je nekoć nastajao od izrazito masnog mlijeka.

Basa se poslužuje kao desertni sir, uz posebno pripremljenu granolu i preljev od borovih iglica. Opcionalno se može kombinirati i s drugim preljevima koji se slažu s citrusnim notama Base.


Škripavac – Lički polutvrdi svježi sir

Kod ovog sira autor se svjesno odmaknuo od tradicije. Škripavost, koja se uobičajeno smatra glavnom karakteristikom škripavca, zapravo je, gledano očima sirara, greška zbog koje sir kasnije postaje kiseo. Osim toga, škripavost traje svega dan ili dva.

Varijanta ovog sira u novoj izvedbi nema škripavost, već karakterističnu elastičnost i bogatu aromu. Dugotrajnija je, lagano sazrijeva i s vremenom, uz postupno dodavanje soli, prerasta u izvrstan sir tipa fete ili sličnih sireva iz balkanske tradicije. U toj fazi jednostavno se naziva Slani sir.

U posluživanju ostaje vjeran tradiciji Balkana – sir se najčešće nudi uz pinđur i prepečeni tamni kruh.


Kuhani sir – Polutvrdi sir koji ne zrije

Kuhani sir prepoznatljiv je po slatkastim notama kuhanog mlijeka koje dugo ostaju na nepcu.

U posluživanju se upravo te slatkaste note dodatno naglašavaju umacima pripremljenima posebno za ovaj sir. Izrađuje se i u varijanti s dodatkom divlje majčine dušice, čiji cvjetno-medeni mirisi stvaraju savršen sklad sa slatkoćom kuhanog sira.

keyboard_control_key