PodržimoNaše

Posjetite najljepši karneval u Europi! „Krepat, me ne molat!“ – moto je koji najbolje sažima sve što Riječki karneval predstavlja...Jednodnevni izlet 07.02.'16. uz Molnar Travel i prijevoz za 99kn!

14 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

Unatoč svojoj dugoj povijesti, veseli, inatljivi, neobuzdani, ali i kritični duh Karnevala ne pokazuje ni trunku umora, već iz godine u godinu buja, raste kroz nove generacije karnevalista..Polazak autobusa u 8:00h iz Zagreba! Mogućnost ukrcaja u Karlovcu!

Ponuda uključuje: prijevoz modernim i visokoturističkim autobusom Molnar Travel d.o.o. do Rijeke i povratak u Zagreb, za jednu osobu, turističkog pratitelja, jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana.


Na polazak je potrebno doći barem 15-ak minuta prije polaska.

Raspored sjedenja će biti izvješen na autobusu pred sam polazak.

Zbog mogućnosti više autobusa po polasku nije moguće spajati osobe u isti autobus ako je veliki vremenski razmak u kupnji kupona. Ukoliko imate zahtjev spajanja putnika potrebno je to prethodno najaviti u Molnar Travel.

Polazak se ne otkazuje zbog lošeg vremena.

Preporuka je ponijeti dva para cipela i rezervnu odjeću u slučaju kiše ili lošijeg vremena!

24 sata prije putovanja agencija šalje završnu obavijest o planu putovanja!


Nakon kupnje kupona potrebno je izvršiti rezervaciju u agenciji putem e-maila: info@molnartravel.hr

Nakon kupnje kupona potrebno je izvršiti rezervaciju u agenciji i navesti mjesto ukracaja putem e-maila: info@molnartravel.hr, uz KOD i ID kupona po primitku.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak autobusom iz Zagreba u 8,00 sati s Autobusnog kolodvora Zagreb peroni 502-506. 

Polazak iz Karlovca (Benzinska postaja Petrol u 08,30 uz prethodnu najavu u agenciji). 

Vožnja kroz Gorski kotar uz kraća zaustavljanja. 

Dolazak u RIJEKU u 10,30 sati. Slobodno vrijeme provedite sudjelujući u MEĐUNARODNOJ KARNEVALSKOJ POVORCI s početkom u 12 sati. Polazak za Zagreb u 18:00 sati. Očekivano vrijeme dolaska u Zagreb oko 20:30 sati.


PRIČA O RIJEČKOM KARNEVALU

„Krepat, me ne molat!“ – moto je koji najbolje sažima sve što Riječki karneval predstavlja. Unatoč svojoj dugoj povijesti, veseli, inatljivi, neobuzdani, ali i kritični duh Karnevala ne pokazuje ni trunku umora, već iz godine u godinu buja, raste kroz nove generacije karnevalista, hraneći se aktualnim događanjima, podjednako kao i dugom tradicijom. A upravo je ta tradicija na ovim prostorima puno duža nego što se smatra. Dokaz o vremešnosti Karnevala, što možda nije ni čudno s obzirom baš na taj kritični duh, jedna je zabrana, dokument iz 1449. godine – odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom (s izuzetkom gostiju maskiranog plesa u Kaštelu), što se tada strogo kažnjavalo. Odredbom se pokušalo održati javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti, ali povijest svjedoči da je Karneval pobijedio sve zapreke i (p)ostao praznik veselja, duhovitog i često kritičkog komentiranja tekućih događaja, mogućnost da svi bar na kratko budu što žele. 


Godina 1982. za Riječki je karneval posebna jer su tada po prvi puta u organizaciji tadašnjeg Turističkog saveza općine Rijeka tri karnevalske grupe prošle po Korzu – Lako ćemo, Pehinarski feštari i Halubajski zvončari – što je predstavljalo pokretačku iskru, ali i naznaku da je maškarani svijet spreman za nešto puno veće. Ostatak je povijest – Karneval koji je  izrastao na mesopusnoj tradiciji primorske regije, tijekom godina svog postojanja razvio se u najznačajniju karnevalsku svečanost u Republici Hrvatskoj, a njegova se reputacija  prelijeva i puno dalje od granica naše države. A ono po čemu je Riječki karneval istinski poseban je „peto godišnje doba“ koje je stvorio, vrijeme u godini kada su sve vrijednosti pomaknute i kada Karneval naprosto postane način života ljudi ovoga kraja.


Od početaka Riječkog karnevala broj sudionika rastao je zajednički s brojem posjetitelja, od početne 3 grupe došlo se do brojke od njih preko 100 s peteroznamenkastim brojem sudionika, a gledatelji se već odavno ne mogu izbrojati, jer uz one koji povorku prate uživo, velik broj ih to čini putem TV ekrana, a direktni je prijenos preko interneta Riječki karneval približio cijelome svijetu. Sve navedeno rezultiralo je primanjem Rijeke u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) 1995. godine, Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi – Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu „501 must be there events“, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu „Zlatno turističko srce“ kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini. 


Nakon godina najrazličitijih organiziranih i spontanih maškaranih slavlja, karnevalskih zgoda i nezgoda, slavnih i povijesnih ličnosti, elementarnih nepogoda... Riječki karneval se dalje kotrlja bez zaustavljanja i bojazni da će se ikada zaboraviti – najbolji dokaz za to je Dječja karnevalska povorka koja u stopu prati „veliku“ povorku, svake godine sve brojnija i maštovitija, kao rasadnik novih karnevalista na kojima će ova tradicija ostati. Na kraju priče, ostaje samo poziv, jer Riječki se karneval najbolje doživljava osobno, na licu mjesta, svim osjetilima –

 Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval! 


JESTE LI ZNALI?

Prvi službeni Meštar Riječkog karnevala pojavljuje se 1983. godine. Gospodin Vlado Štimac, nazvan Meštrom maškara, u okviru svojih obveza održavao je sastanke s karnevalskim grupama i nastojao saznati što više o njima, jer ih je s balkona Radio Rijeke pozdravljao i predstavljao.