Dan žena provedite u ozračju lječilišnih blagodati i vitalnosti Velog Lošinja! Uz 2 ili 3 polupansiona u Villi Elisabeth uživajte u masažama, kupanju, beauty tretmanu... od 999 kn/osobi!

3 prodanaNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

U ponudu uključen zdravstveni program: medicinska masaža, limfna drenaža, relax masaža, bazen, detox čaj i beauty tretman lica! Kupon vrijedi od 08.03.19. do 10.03.19. za 2 noćenja i od 07.03.19. do 10.03.19. za 3 noćenja.

Lječilište Veli Lošinj se nalazi na otoku Lošinju, u naselju Veli Lošinj koje broji oko 900 stanovnika i ima funkciju lokalnog razvojnog središta. Administrativno pripada Gradu Malom Lošinju i Primorsko-goranskoj županiji.

Lječilište je smješteno na zapadnom rubnom području naselja Veli Lošinj na koje se prema jugozapadu nastavljaju prostori Park-šuma Pod Javori.  Izravno je priključeno na državnu cestu, glavnu dužotočnu prometnicu koja od trajektnih pristaništa vodi do Velog Lošinja.

Udaljenost lječilišta do centra naselja Veli Lošinj  iznosi oko 450 m, a do centra naselja Mali Lošinj  oko 4.200 m.

Villa Elisabeth je dvorac sagrađen 1886. godine i u potpunosti renoviran i adaptiran 2013. godine. Villa ima 28 dvokrevetnih soba od kojih 12 ima i pomoćni ležaj na kojem može spavati jedna odrasla ili jedno do dvoje djece. U interijeru svijetlih boja svi detalji su u francuskom i austrijskom starinskom stilu. Sve su sobe potpuno antialergijske i prilagođene osobama sa bolestima dišnih putova alergijske etiologije. 

Crtica iz povijesti lječilišta

Začeci Lječilišta Veli Lošinj bilježe se pred gotovo 130 godina, kada je u ljeto davne 1885. godine, na svom krstarenju Jadranom, nadvojvoda Karlo Stjepan Habsburg, zapovjednik austrougarske ratne mornarice, odabrao Veli Lošinj kao najprikladnije mjesto za svoj odmor, zbog ljepote krajolika, vegetacije i izuzetno povoljnih klimatskih prilika. Kupio je zemljište i sagradio svoj rezidencijalni ljetnikovac/ zimovnik, villu “Wartsee” i uz nju podigao veliki perivoj koji je 1890. završen. 

Vila “Wartsee” je 1889. godine pretvorena u javno klimatsko lječilište, odnosno bolnicu za dječje bolesti. Tri godine kasnije, u rujnu 1892. godine, na prijedlog dr. Conrada Clara, pionira lječilišnog turizma na Lošinju i docenta balneologije u Grazu i dr. Leopolda Schröttera, profesora bečkog medicinskog fakulteta i specijaliste za bolesti pluća i grla, austrougarsko ministarstvo zdravlja službeno je proglasilo Veli Lošinj “klimatskim zdravstvenim lječilištem”. 

Od tada je lječilište u više navrata mijenjalo i vlasnika i namjenu. Kao medicinska ustanova, dječja bolnica pa lječilište, kontinuirano  djeluje od 1957. godine, kroz koje je vrijeme, kod nas i u svijetu, steklo reputaciju lječilišta specijaliziranog za liječenje dišnih putova, astme, alergija i psorijaze  te za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Prema klasifikaciji lječilišta predstavlja klimatsko lječilište jer svoje lječilišne programe zasniva na pogodnosti koju čine prirodni uvjeti na lokaciji; blaga mediteranska klima koju odlikuje veliki broj sunčanih sati tijekom godine, nadasve čisto more i zrak te veliki kompleksi  borove šume i mediteranskog raslinja na samoj lokaciji lječilišta i u okruženju.

Park-šuma "Pod Javori"

Šuma Pod Javori se prostire na obroncima brda Kalvarija, od postojeće ceste i kapelice Sv. Ivana do ceste za Veli Lošinj i do područja lječilišta. Zaštićena je kao prirodna vrijednost, park-šuma, temeljem Odluke o proglašenju područja “Pod Javori” u Velom Lošinju “park šumom”.

Ovdje je nadvojvoda Karlo Stjepan Habsburg, uz svoj ljetnikovac uredio perivoj koji su projektirali bečki vrtni stručnjaci. U sklopu perivoja pejzažne kompozicije posađeno je tada oko 200 vrsta različitog crnogoričnog i egzotičnog bilja, uređene su šetnice, izveden je ogradni zid i sustav za navodnjavanje koji je osigurao brz napredak raslinja. Sastojao se od vodospreme izgrađene na najvišoj koti koja se crpkama punila iz bunara (izgrađenog 1763.) smještenog podno perivoja u kojem je na 15 m bio nepresušni izvor vode,  i sustava kojim se voda gravitacijski razvodila do svih prostora perivoja. Od izvornog perivoja iz 19. stoljeća sačuvani su tragovi iz kojih se nazire visoka estetska vrijednost parkovne kompozicije; dijelovi staza, ogradnog zida i parkovnog raslinja  te, vodosprema koja nije u funkciji.