ISTRA kakva je nekada bila - vožnja turističkim vlakom i degustacija istarskih delicija! Izaberite između 2 opcije te krenite na 'Put Velog Jože' ili 'Put čarobnog muškata', već od 169 kn po osobi!

45 prodanihNe možete kupovati dalje! Ponuda je završila!
Prijavite se na newsletter da ne bi više nikad propustili ovako dobre ponude!

'Put Velog Jože' nudi izlet od Vižinade do Motovuna i natrag uz degustaciju istarskih delicija i zabavni program, a 'Put čarobnog muškata' gostima pruža nezaboravno putovanje prekrasnom Momjanštinom, s posebnim naglaskom na enologiju! Djeca do 2 godine besplatno u pratnji odrasle osobe! Kupon vrijedi za 1 osobu i može se iskoristiti do 30.08.'16.!

Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, prometovala je od 1902. do 1935.godine , a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza. Pruga je značila život  mjestima kroz koja je prolazila:  na svom 123 km dugom putu, spori je vlakić svakodnevno puhao i škripao kroz brdovite, reljefno razigrane predjele Istarskog krša, prevozeći, uz putnike, sol iz solana Pirana i Sečovlja, maslinovo ulje Bujštine i Motovunštine, voće, povrće, istarski kamen, vapno, drvo,brašno i vino.

Željeznica je ukinuta 1935. i samo je u te 33 godine prometovanja ostavila neizbrisiv pečat na cijeli kraj. Na stotu obljetnicu otvorenja pruge, pokrenuta je inicijativa za svojevrsnu obnovu ove jedinstvene željeznice koja je početkom 20. stoljeća povezivala ljude i narode.


Ponuda uključuje izbor između dvije opcije: 

Opcija 1: PUT VELOG JOŽE - Izlet turističkim vlakićem starom prugom Parenzane  (povratna karta za jedno kružno putovanje Vižinada - Motovun- Vižinada ) uz degustaciju istarskih delicija

Opcija 2: PUT ČAROBNOG MUŠKATA - Izlet turističkim vlakićem po vinskim putevima Istre uz degustaciju vina kod renomiranih vinara


Uz Opciju 1 mogućnost nadoplate za: 1. ručak u Motovunu - Hotel Kaštel, Agroturizam Toni, Konoba Fakin (cijena 120,00 kn, za djecu do 12 god-75 kn) te degustacija vina Tomaz (cijena 120,00 kn); 2. ručak u Vižinadi - AG Ferenci i AG Jadruhi  i AG Mekiš- ovlašteni pršutari (cijena 120,00 kn, za djecu do 12 godina - 75 kn) te degustacija jednog od vinara: Pilato, Geržinić, Franc Arman, Marijan Franc, Rossi i drugi vinari (degustacija vina 120,00 kn) te posjet u Opg Oklen, uzgajivači lavande (cijena na upit); 3. tematske vožnje

Opciju 1 ne uključuje: prijevoz autobusom od polaznih i odlaznih ukrcaja na turistički vlak.

Opcija 2 PUT ČAROBNOG MUŠKATA vozi samo utorkom. Polazak u 15:00 ispred konobe „Marino“ u Kremenju.

Popusti za djecu: djeca do 2 godine besplatno u pratnji 1 odrasle osobe

Kupon se može iskoristiti do 30.08.'16.

ODMAH nakon kupnje kupona obavezna rezervacija na tel.: 052 496 068  ili e-mail: info@booking.parenzana.hr, uz KOD kupona po primitku kupona.

1. Program putovanja i raspored vožnje za izlet PUT VELOG JOŽE

Vižinada - Motovun - Vižinada

Raspored vožnje: 


VIŽINADA
(polazak)
trajanje vožnje dolazak RAKOTULE odlazak trajanje vožnje MOTOVUN
(dolazak)
9:30 20'' 9:50 50'' 10:40 45'' 11:25
12:55 20'' 13:15 50'' 14:05 45'' 14:50


MOTOVUN
(polazak)
trajanje vožnje dolazak RAKOTULE odlazak trajanje vožnje VIŽINADA
(dolazak)
11:35 45'' 12:20 5'' 12:25 20'' 12:45
16:20 45'' 17:05 5'' 17:10 20'' 17:30

“Put Velog Jože” nudi izlet od Vižinade do Motovuna te  izlet od Motovuna do Vižinade. Uz prepoznatljiv zvižduk našeg konduktera, zavirit ćete u povijest i oživjeti legende ovoga kraja.  Promatrajući pejzaže iz vlaka, vozeći se kroz tunele i vijadukte osjećat ćemo se veći i od Velog Jože.

U našem vlaku “PARENZANA” čeka vas sigurna i udobna vožnja

Turistički vlak Parenzana opremljen je sa 60 pojedinačnih sjedećih mjesta. Posebno opremljen vlak na svim ulaznim vratima ima dvostruku, sigurnosnu bravu kako bi putovanje bilo sigurno i za najmlađe. Ulaz u vlak ima i rampu za osobe s invaliditetom. Kako bi se izlet prilagodio i za bicikliste koji svoje putovanje žele

obogatiti dodatnim sadržajem, vlak ima posebnu mogućnost za prijevoz  bicikala. Stanica je opremljena kemijskim toaletom.  Naša posada u vlaku, odjevena u izvornu odjeću vlakovođe i konduktera,oživjet će duh prošlosti. Tijekom čitavog izleta turistički će Vas vodič voditi  kroz bogatu povijest, kulturu i znamenitosti krajolika kroz koji vlakić prolazi.                                  

Plan puta

1. VIŽINADA

Naše putovanje, uz piće dobrodošlice,kreće iz gradića Vižinada, koji se nalazi na brežuljku što se izdiže nad dolinom Mirne. Odavde se pruža jedan od najljepših pogleda na Zelenu i Plavu Istru. Ukoliko ste našim vlakom krenuli iz Motovuna odredišna stanica nalazi se u Vižinadi. Na samom vrhu brežuljka nalazi se svetište Božje Polje i gotička crkva Sv. Marije iz 15. stoljeća s kamenom glavom na pročelju koja, prema legendi, prikazuje hunskog vojskovođu Atilu. Tijekom 19. stoljeća ulicama ovog prelijepog i istarskim narječjima bogatog gradića plesala je i glasovita balerina Carlotta Grisi, a u jednom od svojih romana spominje ga i francuski pisac Jules Verne. Iz Vižinade - Pilato, Geržinić, Franc Arman, Marijan Franc i Rossi te posjet u Opg Oklen, poznate istarske uzgajivače lavande. 

2. RAKOTULE

50 min. promocija istarskih delicija 

Dobrodošlicu na ovoj stanici, uz zvuk istarske narodne glazbe, pružit će vam domaćini raznih agroturizama koji se nalaze uz našu trasu, koji će za sve posjetitelje pripremiti prave istrijanske delicije. Vrsni domaćini za vas će pripremiti nekoliko vrsta domaćeg kruha koji ćete moći degustirati uz tekuće zlato najboljeg maslinovog ulja na svijetu, a nepca oplemeniti čašom najfinijih vina i drugih autohtonih delicija. Doživjeti pravu istarsku supu iz ruku domaćina Parenzana train-a biti će nezaboravno iskustvo. 

Pripremljena je od najboljeg istarskog terana uz još nekoliko sastojka iznenađenja, a sve spravljeno u velikoj bukaleti. Posebnu atrakciju na toj stanici pružit će i mali zoo domaćih životinja, te dječje igralište. Upoznajte boškarina, istarske koze zvanu “istrijanka” i magarca, većeg i tvrdoglavijeg od ostalih iste pasmine. U ponudi ćete pronaći niz autentičnih suvenira. Uz degustaciju gosti dobivaju i poklon iznenađenja.       

3. MOTOVUN

Naše putovanje, uz piće dobrodošlice, ovog puta kreće iz Motovuna, jednog od najljepših istarskih srednjovjekovnih gradića. Ukoliko ste krenuli i Vižinade,vlakićem dolazite na staru željezničkustanicu, a zatim Vas vozimo do starog dijela Motovuna. Ljepotama ovog malog gradića malo tko može odoljeti. Opasan zidinama Motovunom dominira romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. 

Pogled s njegovih zidina na dolinu Mirne i okolna brdašca ostavlja bez daha. Danas je domaća kužina uz vino u Istri nezaobilazan gurmanskidoživljaj. Ukoliko želite proniknuti u tajnu istarske kuhinje i vinske kapljice, organizirat ćemo za vas posjet u Agroturizme Ferenci ili Jadruhi ili (svi ovlašteni pršutari) ili novog pršutara Mekiša sa izvrsnim menu mesnih delicija vlastitog uzgoja mjesa ,uz toplu i hladnu degustaciju a zatim i degustaciju vina kod jednog od poznatih istarskih vinara.

2. Program putovanja PUT ČAROBNOG MUŠKATA   

Vinarija Kabola - Vinarija Sinković - Vinarija Prelac

Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod - sjedi za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš znati kakvi su to ljudi“. Upravo preko vina, i mi želimo da inozemni gosti upoznaju našu Istru i ljude, tradiciju i običaje, ali i da prepoznaju veliki rad i odricanje pomoću kojeg je Istra postala simbolom vrhunske eno-gastronomske destinacije. Programom „Put čarobnog muškata“ cilj nam je gostima pružiti nezaboravno putovanje prekrasnom Momjanštinom, s posebnim naglaskom na enologiju. Ovaj kraj poznat je po svojim vrhunskim vinima, a posebno po muškatu, koji će biti u središtu naše priče. 


15:00h  Gosti se okupljaju ispred konobe „Marino“ u Kremenju gdje ih dočekuje piće dobrodošlice, te harmonikaš s repertoarom istarskih pjesama, kako bi im od samog početka putovanja pružili pravi istarski ambijent. Nakon ukrcaja putnika, krećemo na vožnju, uz istarsku glazbu,  prema vinariji Kabola. Predviđeno trajanje vožnje je petnaest minuta.

15:15h Dolazak do renomirane vinarije Kabola, dobitnika mnogih domaćih i inozemnih nagrada. Vinarija se nalazi ne 275 metara nadmorske visine te se pruža pogled na Alpe i Dolomite s jedne strane, te na bogatu i netaknutu prirodu s druge strane.  Ovdje već miris čarobnog muškata golica nozdrve.

Vinogradi Kabola nalaze se prvenstveno na glinenoj zemlji, bogatoj loporom, što vinima daje poseban okus. Gosti će degustirati kvalitetna vina, od kojih treba posebno naglasiti vino „Malvazija unica“ te poznati „Momjanski muškat", autohtonu sortu Momjanštine koja je jedinstvena u svijetu, ponajprije zbog položaja te specifične mikroklime. Muškat se pije kao desertno vino i odlično odgovara slasticama s manje šećera. Kabola je poznati vinar koji u svojim amforama u zemlji drži vina kao što su nekada radili stari Rimljani. Njegovo je najpoznatije vino „Amfora“, upravo skadišteno na navedeni način. Vina Kabola nam pružaju hedonistički ugođaj starog Rima. Uz čarobna vina naša nepca iznenaditi će i okusima domaćih delicija poput istarskog pršuta i sira, kako bi uživanje u istarskim proizvodima bilo potpuno.

16:00h Nakon degustacije kod Kabole, vlak kreće prema jednom od poznatijih istarskih vinarija – Sinković. Gosti putem uživaju u prekrasnom pogledu na vinograde i prirodu jer se krećemo vinskom cestom Momjanštine. Razgled vinograda iz vlaka, svakako će nadopuniti iskustvo degustacije vina te priču zaokružiti u jednu punu cjelinu kojom će gostima biti dočarana priča o Istri i vinu. Vožnja kroz prekrasan krajolik traje dvadesetak minuta.

16:15h Dolazak kod  Obitelj Sinković koja njeguje dugu i bogatu tradiciju proizvodnje vina te je njihovo prezime u Istri postalo sinonim za vrhunska vina. Krećemo u razgledavanje vinskog podruma te nakon toga slijedi degustacija vina, od kojih ćemo izdvojiti Momjanski muškat. Obitelj Sinković proizvodi suhi i polu suhi muškat, a razliku ćete osjetiti u mirisu i okusu , gdje se najviše ističu osvježavajuće voćne note. Seosko gospodarstvo i vinarija smještena je na 350 m nadmorske visine gdje se već tradicionalno proizvodi grožđe,vino,rakija, ulje te voće i povrće. Plemićka obitelj naših domaćina datira iz 1656.godine.               

Naši će nam domaćini predstaviti široku plaletu proizvoda od likera, rakija, voćnih marmelada pa sve do balzamičkog octa i maslinovog ulja kojeg ćemo kušati. Iznaneđenje su čuvari imanja, životinje koje ćete sigurno zabilježiti foto-aparatima. Bit će to vaša nezaboravna uspomena sa ovog izleta.

17:00h  Krećemo pješke do crkve San Mauro  17 st. ( 3 min  hoda)  koja se nalazi tik do imanja obitelji Sinković. Sa vidikovca u dvorištu crkve pruža se pogled na Jadransko more i Savudrijski zaljev. U pogledu možete uživati i putem novopostavljenog panoramskog teleskopa. 

17.15h Dolazimo do vina vinarije Prelac  ( 5 min hoda od crkve)  koja budi prekrasne uspomene svima koji su probali njihova vina. Nadaleko poznata njihova malvazija puna je voćnog okusa i mirisa.  Čarobni muškat poput zlatnog nektra, prelijepe zlatne boje koji svojim okusom i mirisom hvali sva naša osjetila, te ga se opravdano naziva čarobnim i veliki je  ponos  vlasnika podruma. Upravo Vas radi njega, pozivamo na ovo putovanje istraživanja  ljepote,i sinergije prirode i ljudi.

Obitelj Prelac poznata je i po proizvodnji maslinovog ulja. Taj će nam vrhunski proizvod predstaviti kroz poseban protokol degustacije.

Manje je poznato da se pristup maslinovom ulju može uvrstiti u enološka pravila kao i degustacija vina. Ulje ima svoje specifičnosti u okusima, mirisima i boji kao i sorti masline.

Auhtohtone sorte ovoga kraja su bjelica i  buža kao i kupaž spoj više sorti ulja. Leccino, frantojo su sotre koje preferira obitelj Prelac. Ručno ubrani plodovi postupkom hladnog prešanja u roku od 24 h nakon branja postaju extra djevičanska ulja vrhunske kakvoće.

Naš domaćin će nas poučiti koja jela se sljubljuju sa kojom sortom ulja da bi naša nepca osjetila svu čar te sinergije.

Bjelica je „divlja“ te se proizvedeno extra djevičansko maslinovo ulje , najbolje slaže sa jačom hranom kao što su biftek,fiorentina i divljači. 

Ulja lecccino i frantojo preferiraju se uz jela od bijelog mesa i plemenite ribe i školjaka.     

18:00h  Polazak iz vinarije Prelac . Vožnja vlakićem do  konobe „ Marino „ u Kremenju. Vožnja traje 20 min .  

18:20h  dolazak pred konobu „Marino“  i kraj izleta. Završetak ovog našeg izleta upotpuniti će harmonikaš koji se vozi sa našim gostima i razveseljava ih svojom glazbom. Neka Vam ovaj put muškata ostane u čarobnom sjećanju.